Region

Prijetila je zastara: Sud donio odluku u slučaju seksualnog zlostavljača pasa

Bjegunac s tjeralice Ivor I. je djelatnik Europskog parlamenta i trenutno živi u Belgiji i godinama ignorira hrvatsko pravosuđe

Sudska presuda - Blogspot.com

Bjeguncu s tjeralice Ivoru I. (45), optuženom da je seksualno zlostavljao svoja dva psa i razmjenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima, sudit će se u odsutnosti jer godinama ignorira hrvatsko pravosuđe. Odlučilo je to tročlano vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu s obzirom na to da 21. rujna za predmet nastupa zastara, a ako se do jeseni donese prvostupanjska presuda, postupak u kojem je optužnica podignuta 2016., se produljuje na još dvije godine.

Tromost pravosuđa uz niz drugih faktora još su jednom pokazali kako žrtve teško dolaze do pravde, a u ovom slučaju su to životinje. Općinski kazneni sud u Zagrebu je 18. ožujka ove godine donio rješenje o određivanju istražnog zatvora Ivoru I, da bi 29. ožujka za njim bila raspisana centralna tjeralica nakon čega je 6. travnja izdan Europski uhidbeni nalog o kojem je S.I.Re.N.E. (odjel unutar Službe za međunarodnu policijsku suradnju u sklopu MUP-a) obaviješten 9. travnja.

Sudsko vijeće, prilikom donošenja odluke o suđenju u odsutnosti, proučilo je kompletan spis i zaključilo da raspravni sudac, a od početka suđenja se promijenilo čak njih četvero, nije mogao osigurati nazočnost optuženika na raspravama iako je Ivor I., inače djelatnik Europskog parlamenta i koji trenutno živi u Belgiji, prilikom ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu prije šest godina bio upozoren da se dužan odazivati na pozive suda ali i da u slučaju promjene adrese o tome mora obavijestiti sud. Sve je to bilo uzalud pa je Ivor I. postao bjegunac za kojim je na snazi međunarodna tjeralica.

Inače, na početku suđenja Ivor I. je putem branitelja tražio da se suđenje zatvori za javnost, no taj mu je zahtjev odbijen pa se potom ispričavao medicinskom dokumentacijom navodeći da se liječi od depresije i PTSP-a te da mu je jako stresno dolaziti na suđenje jer će ga tamo čekati novinari. Vrijeme je prolazilo, raspravni suci su se mijenjali, pa je 2019. sud naložio vještačenje dostavljene medicinske dokumentacije kako bi se utvrdila njegova raspravna sposobnost. Iako je vještak zaključio da je optuženi raspravno sposoban, i taj potez je bio uzaludan da ga se ugleda na optuženičkoj klupi zagrebačkog suda.

Sudski pozivi su slani na adresu EU parlamenta čiji je zaposlenik te na njihov službeni email, međutim Ivor I. pozive za ročišta je ignorirao. Zanimljivo je, međutim, i da mu je sredinom veljače sud putem međunarodne pravne pomoći pokušalo dostaviti poziv, da bi Ministarstvo pravosuđa i uprave izvijestilo potom sud kako ga je belgijska policija zatekla na tamošnjoj adresi, da je bio kod kuće i da su mu poziv uručili. I tu je raspravu zanemario, a EU parlament ga je ispričao bolešću pa je zagrebačkom sudu jedino preostalo ono što je uslijedilo – određivanje istražnog zatvora, raspisivanje Europskog uhidbenog naloga, međunarodne tjeralice…

Podsjetimo, Ivor I. je pao nakon što je u srpnju 2015. Ravnateljstvo policije intenzivno radilo na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali djecu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja djece.

Jedna od IP adresa s koje su ‘tekli’ podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je bila registrirana tvrtka Ivora I. Policija je mu je odmah banula na vrata, ali poduzetnik je bio u Belgiji sve do 22. rujna kada je uhićen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback, od kojih je ženka Xai Xai Kima rođena 2008. imala stidnicu prepunu rana, dok je muški Irungu Ayaba rođen 2013.

Osim rodezijskih goniča, od Ivora I. je oduzeto i 111 DVD i CD-a, računalo, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom je bačena sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova poput ‘mikabsex’, ‘zg-seks-sad’, ‘svrco’, ‘club’ ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke. Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom, lociranih u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući slike pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Pa tako jedan od ‘uhvaćenih’ sadržaja s e-maila ‘mikabsex’ koji je razmijenio s istomišljenikom odnosno zoofilom imena ‘Vlada next’, datira od 24. kolovoza 2014. u četiri sata ujutro i u kojem mu daje pregršt savjeta kodnog imena ‘korištenje keruše’.

Podignuta optužnica Ivora I. tereti da je od 2009. do rujna 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Iz nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tijela koje su bile toliko jake da će trajno utjecati na njezin život i zdravlje.

Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje “postići da prihvati tjelesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju vještaka, morala birati između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi.” Na niz optužbi Ivor I. je bez riječi. Odlučio se braniti šutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa sa sebe je odbacio krivnju.

– Smatram da se psima stanje pogoršalo nakon što su poslani u prihvatilište. Ženka je lošeg gojnog stanja zbog lažne trudnoće, a oštećenja kože su posljedica infekcija zbog višestrukih alergija – pravdao se Ivor I. koji je u remetinečkom pritvoru proveo tek dva tjedna. Inače do sad nije kazneno evidentiran, ali je zato sedam puta prekršajno sankcioniran zbog više različitih grijeha.

Za mučenje i zlostavljanje dva psa, zagrebačko tužiteljstvo traži godinu zatvora. Bačenom sumnjom na Ivora I. ostao je začuđen njegov prijatelj kojeg je upoznao prije više od 12 godina na jednoj Međunarodnoj izložbi pasa i s kojim je komunicirao preko e-maila tvrtke, ali i onog prokazanog ‘svrco’. Ispričao je da se na toj izložbi Ivor I. zainteresirao za pasminu Rhodesa, ali da iz njegovog ponašanja nije imao razloga posumnjati da zlostavlja svoje pse, prenosi jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh