Region

Mediji u regionu o presudi Ratku Mladiću: Zatvorska kazna do smrti

Iako su pojedini mediji u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini imali drugačije uklone o samom sadržaju presude bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, ipak su svi izvijestili o najvažnijem dijelu..

Presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske bila je u centru pažnje domaćih i regionalnih medija, javlja Anadolu Agency (AA).

Ratko Mladić jučer je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Kada su u pitanju domaći mediji, ova vijest zauzela je najveće prostore na naslovnim stranama novina u Bosni i Hercegovini, pa su tako “Nezavisne novine” objavile naslov “Ratku Mladiću potvrđena doživotna robija”, dok je centralni naslov Dnevnog avaza “Doživotna za krvnika”. “Glas Srpske” uz naslov “Mladiću doživotna” istakao je da “Nema genocida u Prijedoru i drugim opštinama”, uz izdvajanje stavova sudinice Nyambe da bi ponovila suđenje i Milorada Dodika da je presudom povećano nepovjerenje u BiH.

“Večernji list” na svojoj naslovnici najveću pažnju posvetio je reakciji Joea Bidena: Nadam se da će presuda biti utjeha žrtvama, dok je “Oslobođenje” uz fotografiju praćenja izricanja presude u Potočarima objavilo “Ratko Mladić do smrti u zatvoru”.

– Hrvatski mediji o presudi Mladiću: Svoj krvavi put počeo je u Hrvatskoj-

Mediji u Hrvatskoj su pomno pratili izricanje presude peteročlanog Žalbenog vijeća Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MICT).

“Masakr u Škabrnji nikada neće biti zaboravljen iako Mladić za njega, kao ni za ostale zločine u našoj zemlji, na Haškom sudu nije optužen, pa tako ni procesuiran. Krivim je proglašen za najteže zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini“, objavila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

HRT je također pobrojao sve zločine za koje je Mladić osuđen, sa posebnim osvrtom na genocid u Srebrenici.

Ističući kako je svijet bio šokiran time što se na europskom tlu potkraj 20. stoljeća događa ono za što se mislilo da nakon strahota Drugog svjetskog rata više nije moguće, HRT je također istakao da je Mladić sedmi haški optuženik pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, a da su svi bivši dužnosnici bosanskih Srba.

Televizija RTL i portal “Vijesti.hr“ su također posebnim emisijama pratili izricanje presude Mladiću.

“30 godina od početka rata, jedan od najokrutnijih zločinaca u povijesti, Ratko Mladić, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora“, objavila je ta medijska kuća.

Ponajviše pažnje među brojnim vijestima o jučerašnjem događaju u Hagu privuklo je svjedočenje bivšeg hrvatskog ministra odbrane Ante Kotromanovića koji je govorio upravo za RTL.

Kotromanović nikada nije upoznao, ali je navodno 1991. godine zoljom gađao tenk u kojem se nalazio Mladić.

“Nismo znali da on ide na pregovore dolje u Hrvace s tada vodećim ljudima grada Sinja, mi smo bili u klasičnoj akciji, diverziji. Meni je žao što smo propustili tu šansu, ali to je tako”, kazao je Kotromanović.

Kotromanović je privukao pažnju i komentarom na presudu.

“Smatram da se tu ništa posebno neće promijeniti na terenu. Živjet će jednim komotnim životom, vjerojatno negdje u Švedskoj, jest će kokice petkom, tiramisu srijedom i pisat će memoare. I bit će vjerojatno i dalje nacionalni heroj u takozvanoj Republici Srpskoj i u Srbiji. Smatrat će ga velikim herojem i strategom, za mene nije ni jedno ni drugo. Otprilike bi ga tako procijenio, kao osobu koja je vjerojatno bila iskompleksirana, koja je imala moć, koja je vladala životom ljudi na terenu, i tako se ponašao, kao gospodar života i smrti”, kazao je Kotromanović.

I jedan od najčitanijih portala u hrvatskoj “Dnevnik.hr“ je detaljno izvještavao o izricanju presuda.

“Ratku Mladiću potvrđena presuda, do kraja života ostaje u zatvoru!“ naslov je pod kojim je ta kuća objavila vijest o pravosnažnoj presudi Mladiću.

I “Dnevnik.hr“ je u vijestima isticao kako je Ratko Mladić počinio brojne zločine u Zadru, Škabrnji, Sinju, Sinjskoj krajini i drugim mjestima, a da u Mladićevoj optužnici nema ni riječi o Hrvatskoj.

Mediji u Hrvatskoj su i nakon izricanja presude pratili reakcije na Mladićevu presudu iz regije i cijelog svijeta, sa akcentom na reakciju Vlade Republike Hrvatske u kojoj je pozdravljena presuda i ocijenjena primjerenom.

Hrvatski mediji su dali prostora i izjavama preživjelih žrtava zločina za koje je Mladić pravosnažno osuđen, ali su propratili i reakcije iz Srbije, prvenstveno srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

– Srbija: Zvaničnici blago o presudi, tabloidi nešto glasniji-

Nakon izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću, u Srbiji su uslijedile uglavnom blage reakcije, dok su tabloidi bili nešto glasniji sa ocjenom da će “Mladić zauvek biti srpski heroj”.

Da je Srbija zemlja koja osuđuje sve zločine, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sjednici Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

“Srbija je zemlja koja osuđuje sve zločine. Pokazujemo odgovornost i borit ćemo se za mir, stabilnost i pomirenje u regionu”, naveo je Vučić.

On je pozvao Savjet bezbjednosti UN-a da pomogne u neutralnom pristupu poštovanja međunarodnog prava i da spriječi buduće ponižavanje Srbije, te poručio građanima Srbije “Držite glavu goru, niti su Srbi, niti je srpski narod osuđen za bilo šta”.

Predsjednica Vlade Ana Brnabić je prethodno navela da ne može da komentariše presudu, te da je Srbija u potpunosti posvećena i zalaže se za istraživanje svih ratnih zločina, ali da je bez sumnje Haški tribunal politički sud.

Oštriji stav iskazao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je ocijenio da je presuda Mladiću presuda pravdi, a da je kazna doživotnog zatvora osveta, a ne presuda.

Gotovo svi mediji danas su na naslovnim stranama izvijestili o presudi Mladiću, te se tako u dnevnim listovima “Blic”, “Danas”, “Politika” moglo pročitati da je Mladiću potvrđena doživotna robija.

“Večernje novosti” konstatovale su da “žalbu nisu ni pročitali”, a nekoliko štampanih medija pisalo je o prstenu Ratka Mladića.

Najglasniji su bili tabloidi sa ocjenom da će “Mladić zauvek biti srpski heroj”.

Agencije su prenosile različite reakcije državnika, predstavnika političkih opcija, nevladinih organizacija i pojedinaca, dok su televizije sa nacionalnom frekvencijom najviše pažnje posvetile obraćanju Vučića.

Ostale televizije su ocenile da je reakcija državnika Srbije na presudu bila tiha i uglavnom blaga.

– Na naslovnim stranama dnevnih novina u Crnoj Gori tekstovi posvećeni presudi Mladiću-

Mediji u Crnoj Goroj s velikom pažnjom su propratili izricanje konačne presude Ratku Mladiću, vojnom komandantu vojske bosanskih Srba, za genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini. Na svim naslovnim stranama dnevnih novina danas su tekstovi posvećeni ovoj temi.

Nezavisni dnevnik “Vijesti” na naslovnoj strani objavio je tekst o jučeračnjoj presudi, pod naslovom “Doživotna i zvanično”. U tekstu se navodi da je sud u Hagu utvrdio da je Mladić imao vodeću ulogu u nekim od najgnusnijih zločina na evropskom tlu od holokausta u Drugom svjetskom ratu.

“Za genocid u Srebrenici, sudije su utvrdile da je Mladić imao imao apsolutno vodeću ulogu jer je kontrolisao i vojsku i policijske jedinice koje su učestvovale u okupljanju žrtava i masakru. Sud je utvrdio da je Mladić bio od ključne važnosti za počinjenje tih zločina i to u tolikoj mjeri da bez njegovih djela ti zločini ne bi bili počinjeni”, stoji u tekstu u “Vijestima”. Oni naglašavaju da je jučerašnje izricanje presude Mladiću dodatno podijelilo narode u BiH.

“Dok je za najveći dio Bošnjaka Mladić “ratni zločinac i krvnik”, za najveći dio Srba on je “heroj” zaslužan za odbranu srpskog naroda u ratu u BiH i stvaranje RS”, pišu “Vijesti”.

Dnevne novine “Dan” su izvještavajući o presudi Mladiću fokus stavile na reakcije, kao i na samo obraćanje Mladića. U tekstu se navode reakcije zvaničnika iz Srbije, koji su kritikovali doživotnu kaznu zatvora.

Kada je riječ o “Pobjedi”, na naslovnoj strani je tekst o pravosnažnoj presudi. U tekstu se ističe da su žalbe advokata odbrane odbijene, a prenijete su i rekacije političkih partija iz Crne Gore.

“Dnevne novine” na naslovnoj strani prenose tekst “Mladiću potvrđena doživotna robija”. U tekstu se navode reakcije međunarodne zajednice, ali i političara iz Crne Gore, uz napomenu za šta je sve Mladić proglašen krivim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh