Region

“Trebali ste uplatiti normalan hotel, a ne rezervisati kamp” – Porodica iz Sarajeva doživjela neugodnost na hrvatskoj granici, jer nisu imali potvrdu o unaprijed plaćenom smještaju

– Nakon što smo sve ovo uspješno odradili, na granici – iznenađenje. Neće službenica na hrvatskoj granici niti da gleda potvrdu o rezervaciji. Kaže – ako niste unaprijed platili smještaj, nema šanse da vas pustim!

Hrvatska granica - Nezavisne.com

– Pretprošli vikend krenula sam s porodicom u Hrvatsku na more. Na odmor smo se odlučili dva dana prije putovanja – pored standarnog pakovanja, čekalo nas je još mnogo posla. Naći smještaj, rezervisati, čekati potvrdu da smo rezervisali smještaj na kojoj moraju biti navedena imena putnika i datumi rođenja, sve s pečatom, popuniti obrazac na entercroatia.mup.hr kako bismo najavili dolazak na granicu, uplatiti putno osiguranje i na kraju uraditi antigenski test, ne stariji od 48 sati, kako bismo na granici dokazali da nismo pozitivni na koronavirus. Nakon što smo sve ovo uspješno odradili, na granici – iznenađenje. Neće službenica na hrvatskoj granici niti da gleda potvrdu o rezervaciji. Kaže – ako niste unaprijed platili smještaj, nema šanse da vas pustim!

– Vratila sam i putnike u autu ispred vas, jer su imali samo potvrdu o rezervaciji – kategorična je policajka, prepričava za DEPO Portal Sarajka koja je nedavno imala neugodno iskustvo na hrvatskoj granici kada je sa suprugom i djetetom krenula na more.

– Čak nam je na kraju cinično dobacila da smo “trebali uplatiti normalan hotel, a ne rezervisati kamp, pa sada ne bismo imali problema” – ogorčeno kaže naša sugrađanka.

Tragom njenog pisma, ali i nakon brojnih drugih nejasnoća i neugodnih situacija koje se dešavaju na granici, potražili smo dodatna pojašnjenja šta zaista bh. putnici trebaju imati kod sebe kada prelaze u Hrvatsku – da li je dovoljna samo rezervacija smještaja, ili treba imati potvrdu o uplati dijela troškova za smještaj, ili unaprijed mora biti plaćeno sve?

S obzirom da na granici traže 100 posto uplaćen smještaj za državljane trećeg svijeta, u koje spadaju i državljani BiH, za DEPO Portal iz MUP-a RH odgovaraju kako je “Odlukom Stožera Civilne zaštite o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u točki V, podtočki 8. propisano kako državljani trećih država koji u RH dolaze u turističke svrhe moraju imati potvrdu o uplaćenom smještaju”.

Iz hrvatskog MUP-a nas upućuju da sve službene informacije o uslovima prelaska granice u pandemiji bh. državljani traže na portalu MUP-a, rubrika uzg.covid i na stranici https://www.koronavirus.hr/.

Međutim, iz hrvatskog MUP-a napominju i kako se na granici, ipak, prihvaća i avansno plaćanje određenog postotka smještaja (naprimjer, dovoljno je i 30%).

S obzirom da će i ove godine, vjerovatno, mnogi bh. građani ljetovati u Hrvatskoj, savjet je da zaboravite na rezervacije u posljednji čas.

Poslali smo upit i kampu Galeb u Omišu, u kojem odsjedaju mnogi Bosanci i Hercegovci, kako bismo dobili upute koliko ranije je potrebno smještaj rezervisati i uplatiti kako bi državljani trećih zemalja mogli dobiti potvrdu koja im je potrebna za prelazak granice.

– Kamp Galeb uzima gostima akontaciju u iznosu od 30% (ako je riječ o smještaju u mobilnim kućicama) ili 50 eura, odnosno 20 eura (ukoliko je riječ o rezervaciji kamp parcele). Gosti trebaju platiti akontaciju barem do tri dana prije njihova dolaska, jer nekad prijenos novca traje i do tri dana, s njihovog na naš račun – kažu za DEPO Portal iz kampa Galeb.

Dakle, puno muke za odmor u susjednoj Hrvatskoj… Oficijelno, treba uplatiti 100 posto avans za smještaj i posjedovati potvrdu o istom, ali toleriše se i uplata od minimum 30 posto. No, ako je carinik to jutro ustao na lijevu nogu, ni tih 30 posto vas neće “spasiti” na granici.

Sve u svemu, ako želite da vas ne vrate sa hrvatske granice, ništa ne prepuštajte slučaju i sve papire osigurajte prije polaska na put.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh