Region

Koji su uvjeti za ulazak u Hrvatsku i koje vakcine priznaju

Državljani država članica EU (uključujući i hrvatske državljane) te državljani trećih zemalja, među kojima je i BiH prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju predočiti jedan od dokaza da su negativni na koronavirus.

Hrvatska granica - nezavisne

Kako stoji na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske za ulazak državljana BiH u ovu zemlju potrebno je posjedovati negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na koronavirus.

“Pri tome BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, koju objavljuje Evropska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz”, stoji na stranici MUP-a RH. prenosi “Klix“.

Granicu je moguće preći i ako posjedujete potvrdu o primitku dvije doze vakcine koje se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju vakcinacije vakcinom koja se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).

“Ulazak je moguć i uz potvrdu o primitku prve doze vakcine Pfizer, Moderna ili Gamaleya (Sputnik V), s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka ove vakcine, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze vakcine AstraZeneca”. Za sada nije moguće preći hrvatsku granicu ukoliko ste vakcinisani vakcinama Sinopharm i Sinovac, obzirom da još uvijek nisu odobrene u EU, kažu iz MUP-a RH.

U Hrvatsku se može i sa potvrdom o preboljenju zaraze koronavirusom i primitku jedne doze vakcine unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti provedena prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.

“Prelazak je moguć i uz predočenje negativnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije koronavirusom, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje ljekarske potvrde o preboljenju. Također moguće je obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na koronavirus odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset dana”, kažu iz MUP-a RH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh