Region

Od sutra u Sloveniju i s brzim negativnim testom

Slovenska vlada u petak je objavila da je u 24 sata zabilježeno 280 novih slučajeva zaraze

Slovenija - Screenshot

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji u tu zemlju će se od subote moći ulaziti i sa negativnim brzim antigenskim testom, a vlada je najavila i daljnja popuštanja mjera za iduću sedmicu.

Ulazak u Sloveniju bez karantina bio je od kraja prošle godine, osim za izuzetne slučajeve, poput medicinskih, obrazovnih ili brige za porodicu i nekretninu, moguć samo uz negativan PCR test, a od sutra se dopušta i ulazak s negativnim brzim testom, s time da od uzimanja uzorka do dolaska na granicu nije prošlo više od 48 sati.

U sklopu popuštanja mjera vlada je odredila da od ponedjeljka opet dopusti aktivnosti dimnjačara i građevinske radove, u cjelini se dopušta kongresna djelatnost u turizmu, a hoteli će moći popunjavati tri četvrtine smještajnih kapaciteta. Uvjet je da su gosti cijepljeni, da su covid-19 preboljeli ili imaju negativan test, a ista pravila vrijede i za bazene koji se također mogu otvoriti.

Kako je u vezi s predstojećom ljetnom sezonom upozorilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Slovenija još ne izdaje digitalne potvrde o covid statusu, pa će Slovenci koji putuju u inozemstvo s potvrdama koje u domovima zdravlja dobivaju nakon cijepljenja moći putovati samo u Hrvatsku i Austriju s kojima o tome postoje bilateralni dogovori, dok će za druge zemlje trebati ljekarsku potvrdu izdanu na dva jezika EU. prenosi “Avaz“.

Tek će uvođenje jedinstvene digitalne potvrde za cijelu EU omogućiti cijepljenima, onima koji su preboljeli bolest i onima s negativnim testom, da širom Evrope putuju bez ograničenja, upozorio je Andrej Šter, vođa konzularnog odjela na ministarstvu vanjskih poslova. Istovremeno, on je upozorio potencijalne turiste da ne odlaze na daleke i riskantne destinacije jer ovog ljeta neće moći računati na organiziran hitni povratak kući od strane države, odnosno repatrijaciju, kako je to bilo prošle godine s onima koji su se našli u nevolji i bez mogućnosti povratka.

Slovenska vlada u petak je objavila da je u 24 sata zabilježeno 280 novih slučajeva zaraze i dvije smrti od posljedica covida-19.

Premda se situacija popravlja, u bolnicama je još uvijek 205 covid pacijenata, od čega njih 59 na intenzivnim odjelima. Postotak pozitivnih testova iznosio je 7,2 posto, a sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 259, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh