Region

Danas prema moru kolone kao 2019., u Hrvatskoj triput više stranih turista nego lani

DANAŠNJI praznik Tijelovo obilježile su gužve i kolone na većini cesta u smjeru mora i na graničnim prijelazima.

Hrvatska - pixsel

Triput više stranih turista nego lani, danas kolone kao 2019.
Kolona vozila na ulazu na autocestu na naplatnoj postaji Lučko oko podneva je bila duga više od 6 kilometara. Kolone na zagrebačkoj zaobilaznici dosezale su i do 10 kilometara iz smjera Buzina te iz smjera Jankomira.

U samo 4 sata, od 8 ujutro do podneva, onuda je prošlo 15 tisuća vozila. Ta brojka usporediva je s količinom prometa iz pretkrizne 2019. prenosi “Index“.

U Hrvatskoj, prema podacima sustava eVisitor, trenutačno boravi oko 125 tisuća turista, od čega je 110 tisuća inozemnih. Najviše turista u ovom je trenutku u Istri – 51 tisuća, na Kvarneru su 22 tisuće, a u splitskoj i zadarskoj županiji oko 15 tisuća turista.

Najviše stranih gostiju stiglo je iz Njemačke – njih 55 tisuća – zatim Austrije – 16 tisuća, te Poljske, Slovenije i Češke. U odnosu na Tijelovo prošle godine, koje je bilo tjedan dana kasnije nego ove, danas je u Hrvatskoj triput više turista, ali ipak upola manje nego rekordne 2019. godine.

Optimizam budi i to što na najvažnijoj europskoj-korona karti, onoj koju objavljuje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolest, Hrvatska obala više nije označena crvenom bojom, što bi dodatno trebalo ohrabriti strane turiste.

Šef granične policije na Bregani: Danas je ušlo preko 12 tisuća ljudi
Reporter RTL-a bio je na graničnom prijelazu Bregana, gdje je razgovarao s voditeljem smjene Postaje granične policije Bregana Nikolom Jelićem.

“Možemo reći da dolazi do normalizacije prometa. Možemo reći da je u Hrvatsku danas ušlo preko 12 tisuća ljudi i da je to značajan porast u odnosu na prošlu godinu. Dolaze najviše iz susjednih zemalja: Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije…”, kazao je gost RTL-a Danas.

Potvrdio je da neki strani turisti već dolaze s covid-putovnicama.

“Imali smo slučajeve da neke države koriste covid-potvrdu. To nam značajno ubrzava proces”, kazao je, dodavši da se i dalje u Hrvatsku može ući s jednim od tri dokumenta – PCR ili antigenskim testom (PCR test ne smije biti stariji od 72 sata, a antigenski ne smije biti stariji od 48 sati), potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenju.

Pojačan je ulazak bio i na graničnim prijelazima u Istri.

”Bitno je pojačan obzirom da je jučer, uz te vikend-turiste koje smo očekivali bio pojačan ulazak državljana Austrije i Njemačke koji zbog blagdana pojačano dolaze danas u osam sati ujutro radimo maksimalne šest traka Kaštel ukupno s Plovanijom i čekanje je negdje do 45 minuta”, rekao je za Dnevnik Nove Tv načelnik PP Buje, Robert Boban Paulović.

U trajektnoj luci Split reporter Nove TV razgovarao je s Jelenom Ivulić iz Jadrolinije.

“Zaista je bio užitak vratiti se u staro normalno”
”Počelo je već jučer u popodnevnim satima, a nastavilo se u večernjim satima. Uz devet redovnih linija za Supetar morali smo u 21:30 sati uvesti dodatnu liniju. Još jačim intenzitetom nastavili smo jutros, tako da smo već nakon dva redovna polaska za Supetar imali još jednu izvanrednu liniju. Što se tiče ostalih otoka, traži se karta više za Vis, Starigrad je jako dobro popunjen i Šolta također, tako da, zaista, odličan početak lipnja”, rekla je.

Lijepo je, kaže, opet vidjeti dolazak putnika. ”Danas je zaista bila gužva i luka je bila ko prava košnica. Zaista je bio užitak vratiti se u staro normalno”, objasnila je.

Danas je bilo najviše gostiju, ali ima i stranaca iz Austrije, Njemačke i Slovenije. Pratit će se situacija i ako je potrebno uvodtii nove linije.

Više od 60 posto je bolji rezultat u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, govori. ”U pozitivnom smo trendu i nadamo se da će tako i ostati”, dodala je na kraju.

Direktor u HAC-u: Ovo je odličan pokazatelj za sezonu
Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarina HAC-a za HRT je pak komentirao pojačani ulazak vozila na Lučkom.

“Ulazak vozila dosad je odličan pokazatelj i za ovaj dio sezone ali i za cijelu sezonu”, kazao je Ribičić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh