Region

Crna Gora: Od svjetskog vrha po broju zaraženih koronavirusom do zemlje s trećinom vakcinisane populacije

Kada je u novembru prošle godine situacija sa koronavirusom u ovoj zemlji bila skoro pa dramatična malo je ko očekivao da će na polovini 2021. Crna Gora biti država koja spremno, sa minimalnim brojem zaraženih dočekuje ljetnju turističku sezonu

Autor je dopisnik AA iz Podgorice, dobitnik novinarskog priznanja Udruženja novinara Crne Gore

PODGORICA (AA) – Kada je u novembru prošle godine, u susret formiranju nove Vlade Crne Gore, situacija sa koronavirusom u ovoj zemlji bila skoro pa dramatična, imajući u vidu broj zaraženih, hospitalizovanih i umrlih, malo je ko očekivao da će na polovini 2021. godine Crna Gora biti država koja sa minimalnim brojem zaraženih i velikim brojem vakcinisanih dočekuje ljetnju turističku sezonu, piše Anadolu Agency (AA).

Sa populacijom od 625 hiljada stanovnika, Crna Gora se na kraju prošle i početkom ove godine nalazila u samom svjetskom vrhu po broju zaraženih i umrlih od koronavirusa na 100.000 stanovnika. Bio je to period kada je svaki treći testirani na COVID-19 bio pozitivan, a danima je broj umrlih bio dvocifren. Tako je na kraju novembra broj aktivnih slučajeva bio oko 12.000.

– Masovni skupovi, opterećene bolnice… –

Koliko je situacija bila teška, govori i podatak da su bolnički kapaciteti u tom periodu bili prebukirani, medicinski kadar izmoren, a dolazak vakcina pominjao se tek kada bi na to insistirali mediji.

Dodatno je tih mjeseci bilo teško u borbi s koronavirusom, jer su masovni skupovi, iako zabranjeni, često održavani i to u zatvorenom prostoru.

Insistiranje na poštovanju mjera i početak kampanje u susret imunizaciji bili su prvi ozbiljni potezi zdravstvenih vlasti na putu ka smanjenju obolijevanja. Crna Gora je prve doze vakcine dobila 16. februara, kada je stigla donacija Srbije od 2.000 doza. Nakon toga u Crnu Goru je stiglo pet hiljada doza vakcine Sputnik V iz Rusije, a potom još 30 hiljada doza kineske vakcine Sinopharm. Bio je to uvodni ciklus procesa vakcinacije, koji je obuhvatio prioritetne i ranjive grupe.

– Imunizacija na 140 punktova –

U susret dolasku 200.000 doza Sinopharm vakcine, krenulo se u proces postavljanja punktova širom države. U svim opštinama postavljeno je ukupno 140 punktova za masovnu vakcinaciju, koja je zvanično krenula 4. maja.

Odziv za imunizaciju bio je više nego zadovoljavajući, pa je tako za prva dva dana od početka masovne vakcinacije prvu dozu vakcine primilo više od 20.000 građana.

Početak masovne imunizacije uslovio je i pad broja novozaraženih od koronavirusa. Tako je danima broj zaraženih opadao, pa je danas takvo stanje da je broj zaraženih na nivou između 20-40, u odnosu na novembar prošle godine, kada je na dnevnom nivou prosjek bio oko 500.

Za manje od mjesec dana od kako je počela masovna imunizacija, u Crnoj Gori je dato 223.627 doza vakcina protiv koronavirusa.

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 135.025 građana ili 21,8 odsto, a drugu 88.602 osobe ili 14,3 odsto ukupnog stanovništva. Do sada je prvom dozom vakcinisano 29,5 odsto punoljetnog stanovništva. Imajući u vidu da je skoro 100.000 građana zvanično registrovano da je imalo infekciju COVID-19 od početka pandemija, odnosno da je prebolovalo koronavirus, kao i ovako visok broj vakcinisanih punoljetnih građana, nameće se utisak da je Crna Gora na pragu da pobijedi pandemiju i u skorijem vremenu bude „corona free“ destinacija, kao što je bio i slučaj na početku prošlog ljeta. Trenutno je na teritoriji cijele države aktivno ukupno 785 slučajeva.

– Ukinute skoro sve mjere, turisti već pristižu –

Dobra situacija sa infekcijom COVID-19 odrazila se i na popuštanje epidemiloških mjera. Skoro 80 odsto mjera od početka pandemije je ukinuto. U Crnoj Gori rade nesmetano vrtići, škole i fakulteti. Rad ugostiteljskih objekata je dozvoljen do ponoći, ponovo se izvodi uživo muzika, policijski sat je ukinut, a takođe je ukinuta obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom. Novim odlukama je dozvoljeno i 10 odsto kapaciteta publike na stadionima.

Kada je riječ o dolasku turista u Crnu Goru, za države iz regiona, kao i za Ukrajinu, Rusiju i Bjelorusiju, dozvoljen je nesmetan ulazak, bez bilo kakvih ograničenja i testova na koronavirus. Uskoro se očekuje da ovakva mjera bude proširena i na druge zemlje.

Prve ture stranih turista već su u Crnoj Gori. Očekivanja su da će ova ljetnja sezona biti na nivou od 50 odsto iz 2019. godine, što bi značajno popravilo ekonomsku situaciju u državi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh