Region

ISKUSNI ZMIJOLOVAC ARSENIJE HADŽI BASUR OTKRIVA KAKO DA ZAŠTITIMO KUĆU OD ZMIJA: “Postoji zlatno pravilo”

Nešto se ove godine izodigravalo u prirodi da su zmije, barem u užičkom kraju, ranije nego uobičajeno izašle iz svojih legla, i nikada do sada nije bilo toliko poskoka i to kapitalnih.

Aresnije Hadži Basur - Z. Gligorijević

Makar po iskustvu Aresnija Hadži Basura, Užičanina vičnog i ovlašćenog da hvata zmije, koji je ovog proljeća, kao nikada do sada, u Užicu i bližoj okolini čak u šest navrata intervenisao od čega pet puta hvatajući otrovnog poskoka.

-Jednog sam uhvatio 1. aprila u jednom fabričkom pogonu u Sušici. Nikada prije nisam imao intervenciju u rano proljeće. Sljedeća četiri sam odnio iz kruga izdvojenih pogona „Prvog partizana“ prema naselju Orlovac. Ovdje situacija nije naivna jer se radi o zapuštenom prostoru pogodnom za zmije kraj koga se nalazi naselje. U ponedjeljak sam uhvatio smukulju – neotrovnu vrstu – primjećenu u centru Užica, – kaže Hadži Basur koji trenutno radi kao taksista.

Ne pamti da je ikada prije uhvatio pet poskoka do ovog doba godine, a četiri od njih su bili prilično dugačka i debela.

Zahvaljujući njemu Užice je jedan od rijetkih gradova koji ima zmijolovca ovlašćenog od Sektora za vanredne situacije. Arsenije interveniše širom Zlatiborskog okruga, a svoju umješnost naziva Božijim darom. Sve zmije hvata golim rukama, samo uz pomoć jednog štapića, a potom ih pušta u prirodu daleko od naselja. Takođe, uklanja i gnijezda stršljenova.

Naš sagovornik je i adresa za pitanja kako izbjeći susret sa ovim gmizavcem u prirodi, šta ako do njega ipak dođe, kako smanjiti šanse da zmija uđe u automobile, kuće, dvorišta, i kako postupati ako se to ipak desi.

-Najprije, pri izlasku u prirodu ne valja stvarati strah i tenziju zbog zmija, ali ne valja ni rastinju prilaziti u papučama, nego u adekvatnoj obući. Na umu treba imati onu narodu – zmiju ne treba čarakati. Ako je sretnemo najbolje ju je zaobići u luku od najmanje metar i po i pustiti je da nastavi svoj put. Jer, ni ona nije rada susretu sa čovjekom, kao ni čovjeku s njom. Ne treba ih ubijati jer su važne u biološkom lancu, a sada su i zakonom zaštićene – priča Hadži Basur.

Veliku grešku prave ljudi, ukazuje on, kada odu u sela, prirodu, na roštiljanje, ribolov i ostave otvorena vrata automobila. Prošle godine je imao slučaj čija vjerovatnoća da se desi je, kaže, jedan prema milion. Vozaču iz Užica zmija se zavukla u šasiju dok je bio u prirodi, a onda mu u sred vožnje kroz ventilacioni otvor ušla u putnički dio.

-U slučaju da u toku vožnje primijetite zmiju u automobilu, potrebno je sačuvati pribranost, bezbjedno zaustaviti vozilo kraj puta, izaći napolje i pozvati pomoć, – savjetuje zmijolovac.

Ako je priroda njen „domaći teren“, dvorišta baš i nisu. Šta učiniti da zmija ne uđe u prostor oko kuće i u neki od objekata.

-Postoji zlatno pravilo preventivnih mjera, a tu je uređenost teritorije i higijenski uslovi u zatvorenim prostorima. Zmije mame ustajale gomile građevinskog materijala – lesonit, crijep, cigle, kamenje, žbunje, stara drva. Na imanjima gdje ovoga nema vjerovatnoća da se zmija pojavi je mnogo manja. Higijenski uslovi u zatvorenim objektima treba da budu adekvatni da ne privlače miševe i pacove, a gdje ima njih voli da dođe i zmija. Vrata i niske prozore objekata ne treba ostavljati otvorenim, – pojašnjava zmijar iz Užica.

U slučaju da zmija ipak uđe u dvorište, kuću, pomoćni ili poslovni objekat, nastavlja Arsenije Hadži Basur, najvažnije je ostati smiren. Potrebno je se udaljiti na najmanje metar i po, propratiti njeno kretanje i ne gubiti je iz vidnog polja da bi se znalo gdje je.

-Ovo je mnogo važno da bi ovlašćeno lice brzo pronašlo zmiju, jer ona nije kokoška da kokodakanjem oda svoj položaj. Veoma je lukava i ako se ne isprati njeno kretanje zna da dobro da se sakrije, i u tom slučaju potraga za njom je kao traganje za iglom u plastu sijena. Ako do ovakvih slučajeva dođe treba obavijestiti vatrogasce, policiju, komunalnu miliciju, oni će javiti ovlašćenom licu, – priča Užičanin, prenosi “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh