BIZnews

Inovacija iz Hrvatske: Turistički vodič u obliku električnog skutera

Hrvatska tvrtka IDDI predstavila je prvi hrvatski skuter Rollo, koji je ujedno i turistički vodič.

Čitav projekt osmislili su mladi stručnjaci iz područja elektronike, elektrotehnike i strojarstva, s ciljem najma električnih skutera. IDDI je osnovan početkom prošle godine, ali ideje za električni skuter pojavile su se ranije. Hrvatska banka za obnovu i razvoj odobrila je 700.000 kuna za provedbu projekta nedavno razvijenog pod robnom markom Rollo. – Skuter je namijenjen promociji turizma, ekologije i mikromobilnosti, kroz koncept najma, rekao je izvršni direktor tvrtke Ivan Šimatović, piše Delo.

Kompletni paket uključuje električni skuter, mobilnu aplikaciju i stanicu za punjenje. – Električni skuter Rolla siguran je i smion, a zajedno s aplikacijom, koja je zapravo vaš osobni turistički vodič, pružit će nezaboravnu avantur”, dodaje Šimatović. Aplikacija povezuje automobil i korisnika i zahtijeva registraciju i način plaćanja. U početku se otključava fiksna cijena koja se mijenja ovisno o vašoj aktivnosti tokom vožnje. Ako u međuvremenu zastanete na kafi, jednostavno skuter stavite u pasivni mod i na kraju će vam biti naplaćeno samo pola aktivne cijene.

Stanica za punjenje sadrži pet parkirnih mjesta za skutere, a može se nadograditi i dodatnim modulima. To inače ovisi o broju vozila dostupnih na svakom mjestu. Stanica za punjenje otkriva kada je vožnja gotova i izračunava cijenu najma na temelju rute. Baterija omogućuje jedno putovanje čak 50 kilometara. Motor je toliko moćan da omogućuje uspone do 30 posto nagiba, što znači da vas neće iznevjeriti ni u brdovitijem području. Veći promjer kotača i terenskih guma čine vožnju sigurnom i lakom za upravljanje.

Aplikacija omogućuje prilagodbu rute po vašem ukusu. Nudi opis lokalnih atrakcija i informacije o lokalnim događanjima na tom području, poput koncerata, performansa i festivala. Navigacija također pokazuje dostupne sadržaje (kafići, restorani, muzeji) u blizini. Praktično cijelo vrijeme imate svog vodiča, kojeg možete sami prilagoditi.

Šimatović kaže da je projekt napravljen u svrhu turističke promocije, a istovremeno žele pružiti korisnicima edukativno i zabavno istraživanje hrvatskih znamenitosti. Za sada je Rolla dostupan za najam na tri turistička odredišta u Hrvatskoj. Dvaa su u blizini Plitvičkih jezera, a treći na početku područja rta Kamenjak u Istri.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh