Region

Anesteziolozi opisali dramatičan porođaj trudnice zaražene COVID-om

“Kada se beba rodila, svi smo počeli da plačemo od sreće. To je stvarno neopisiv trenutak. Ne mogu da opišem osjećaj – i sestre i doktori svi smo zaplakali. Jecali smo jer se sve dobro završilo…”

porođaj - Bl.ic

Ovim riječima anesteziolog dr. Slaviša Kovačević iz Niša opisao je za “Blic” prve trenutke nakon završenog porođaja trudnice stare 27 godina iz Zaječara koji je u Covid intenzivnoj njezi jučer obavila kompletna medicinska ekipa Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš.

Nesvakidašnji medicinski poduhvat okončan je uspješno a bebica koja je dobila ime Milica, prevezena je u dječji Covid blok gdje će biti testirana, dok specijalisti anesteziologije nastavljaju da biju bitku za život njene majke.

“Žene se veoma teško porađaju kada su bez kiseonika a kamo li na neinvazivnoj ventilaciji sa veoma niskom saturacijom, zbog čega smo svi bili zabrinuti. Dr Sonja Nikolić i ja smo bili zaduženi za taj dio intenzivne njege, tu su bile i medicinske sestre sa naše klinike.

Sve se odigralo brzo, za svega dvadesetak minuta do pola sata, od početka kontrakcija do samog porođaja. Svi smo se angažovali da obezbjedimo što bolje uslove a najviše se istakla sestra Dragana iz B šoka koja je prihvatila bebu.

Beba je zaplakala je po rođenju, utoplili smo je, presjekli pupčanik, ja sam stavio klemu na pupčanik. Odvojili smo bebu od majke i prenijeli je na drugi krevet gde smo je utoplili, da li joj kiseonik dok nisu stigli ostali sa dječje klinike i neonatolog. Došla je dr. Ivana Budić kao dječji anesteziolog. Situacija je za nas bila jako teška ali hvala bogu da se sve završilo na kraju. Beba se rodila zdrava. Sada se borimo za majku svim silama. Svi u inzentivnoj nezi su dali 100 posto napora da sve bude kako treba”, rekao je dr. Kovačević.

Kordinator intenzivne njege dr. Goran Milošević kaže da je u porođaju učestvovala cijela dežurna ekipa na Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju – anesteziolozi, svi anestetičari kai i medicinske sestre iz intenzivne njege te da se sve se dešavalo nevjerovatno brzo.

“Ginelokolozi su pregledali ženu i prethodne večeri i juče, pet sati prije porođaja. Plod je bio uredan, sa jasnim srčanim akcijama. Zaključak je bio da se danas u Covid sali odradi porođaj carskim rezom. Ali, juče popodne oko 17 sati kontrakcije su odjednom postale jako ubrzane i učestale, na nekoliko sekundi, što je bio znak da će uslijediti brzi porođaj. Međutim, niko nije vjerovao da će sve da se desi za 15 minuta.

Organizovali smo ekipu, pozvao sam ginekologe, dječje anesteziologe, neonatologe, ali je bilo potrebno vrijeme da oni uđu u crvenu zonu jer je cela procedura dugo traje – moraju da se obuku, da se pripreme, da izvezu inkubator, vozilo da doveze inkubator jer je zgrada udaljena nekoliko stotina metara. Oni su došli maksimalno brzo, ali je do tada porođaj već bio gotov”, objašnjava dr. Milošević.

Dramatičan pad saturacije
On kaže da je posebno bilo otežavajuće to što je porodilji padala saturacija. Svi članovi dežurne ekipe Klinike za anesteziju su dali maksimalan doprinos, a dolazak kolega sa drugih klinika i inkubatora bio je pravovremen kako bi se prihvatila beba.

“Jako je teško porađati ženu sa niskom saturacijom. Majka ima ozbiljnu bilateralnu bronhopneumoniju zbog čega dobija kiseonik preko neinvazivne ventilacije, preko velike hermetičke maske koja prijanja na lice.

Ona je prebačena sa Infektivne klinike kod nas upravo zato što joj je bila potrebna veća kiseonička potpora. Zbog niske saturacije ionako diše otežano, tako da joj treba dodatni napor da bi izdržala te kontrakcije. Jedan anesteziolog sa medicinskim sestrama bio je angažovan oko porođaja i bebice, drugi je pratio stanje majke jer joj je u tim trenucima drastično padala saturacija.

Postojala je dilema da li da se intubira ili ne. No, nakon porođaja saturacija se vratila i stabilizovala na prethodnim vrednostima tako da je porođaj ipak prošao bez intubacije. Dok sam sišao, beba jeć bila skoro skroz vani. Naša sestra sa klinike prihvatila rukama bebu. Svi su učestvovali cijela anesteziološka ekipa doktora i sestara iz te smjene”, ističe dr Milošević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh