Region

Zagreb: Masovan odziv građana na cijepljenje vakcinom Pfizer/BioNTech

Ispred 6. paviljona Zagrebačkog velesajma i danas su dugački, ali organizirani redovi za cijepljenje cjepivom protiv COVID-19 tvrtki Pfizer/BioNTech

Drugi dan masovnog cijepljenja građana cjepivom Pfizer/BioNTech na Zagrebačkom velesajmu prolazi bez poteškoća, a organizatori očekuju kako će danas ponovno biti cijepljeno oko 4.500 građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred 6. paviljona Zagrebačkog velesajma i danas su dugački, ali organizirani redovi za cijepljenje cjepivom protiv COVID-19 tvrtki Pfizer/BioNTech koje je, nakon AstraZenece, cjepivo kojim se od jučer procjepljuju građani Zagreba na ovom, najvećem cijepnom punktu.

„Jučer smo cijepili oko 4.500 naših sugrađana iz druge faze cijepljenja, dakle osobe starije od 65 godina i kronične bolesnike. Danas i sutra isto tako planiramo, dok ćemo u petak raditi samo u jutarnjem terminu i cijepit ćemo isto tako s Pfizerom”, izjavila je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Cecilija Rotim.

Na upit o razlozima jučerašnjih gužvi na ovom punktu, rekla je da su osobe dolazile puno prije dogovorenog termina, kao i ostali građani u nadi da će biti cijepljeni.

„Razlog jučerašnjih gužvi su osobe koje su dolazile puno prije dogovorenog termina za cijepljenje, po pola sata, sat, neki čak i dva sata, a dolazili su i sugrađani koji nisu bili ni naručeni na cijepljenje. Danas je nešto bolja situacija, sugrađani prate naše upute, drže socijalnu distancu, drže razmak od dva metra, slušaju naše COVID-redare i dolaze doslovno pet minuta prije samog termina”, navela je Rotim.

Osobe koje nisu naručene na cijepljenje, a dolaze zbog mogućeg viška cjepiva, nisu cijepljene ni jučer ni danas. Rotim je kazala kako se planira točno naručena brojka osoba koje se prijave putem platforme za cijepljenje.

“Istina je da su mnogi sugrađani došli jer cijepimo Pfizerom. Riječ je o osobama koje su bile na našoj web platormi, odbili su prvo cijepljenje ili termin koji im je bio ponuđen i sad su pozvani na drugi termin, odnosno na drugu vrstu cjepiva”, kazala je Rotim.

Zagrepčanka Ivanka jedna je od osoba koja je odbila prvu ponudu osobne liječnice za cijepljenje.

„Jedno cjepivo sam odbila, AstraZenecu, nešto zbog napisa, a nešto mi je samo izletjelo u trenutku kad je doktorica nazvala. Nisam se cijepila od djetinjstva do sada, ni protiv gripe, ali sad moram, jer takva je situacija”, kazala je Ivanka.

Barbara Čabraja i njezin muž Ante su među osobama koje čekaju u redu pred 6. paviljonom Zagrebačkog velesajma i također su zadovoljni tempom cijepljenja.

„Ne čekam dugo, ali došla sam 40 minuta prije termina i, evo, doći ću na red točno kada mi bude vrijeme. Rekla sam da ću se cijepiti bilo kojim cjepivom, no drago mi je da ćemo se cijepiti upravo Pfizerom, jer suprug mi je srčani bolesnik i bojala sam se ugrušaka”, kaže Barbara.

Ante Čabraja kaže da je iznenađen dobrom organizacijom cijepljenja.

„Treba pohvaliti sve ljude koji su uključeni u ovaj program. Sve je organizirano, nema lutanja, stanete u red, prati vas redar i govori vam što trebate”, pojasnio je Čabraja.

Anita također je zadovoljna brzinom kojom se dolazi na red za cijepljenje.

„Bilo mi je svejedno koje ću cjepivo primiti, drago mi je da je to Pfizer upravo zbog kratkog termina za drugu dozu cjepiva. Termin sam dobila jer sam rizična skupina”, kazala je.

Dugački red za cijepljenje ispred 6. paviljona formiran je od jutros prije osam sati, proteže se stotinjak metara do pred južni ulaz Velesajma, no COVID-redari selektiraju osobe koje su naručene ranije, provjerom uputnica te ih propuštaju prema dogovorenom terminu.

Osobe koje su teško pokretne bivaju uz pomoć COVID-redara dovezene u invalidskim kolicima do 6. paviljona, gdje obave prijem te odlaze u jedno od desetaka improviziranim cijepnih mjesta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh