Region

Bošnjaci Slovenije pisali Pahoru i Janši: Izvinite se zbog političke i moralne štete

Bošnjačka kulturna zajednica Slovenije uputila je pismo predsjedniku i premijeru te zemlje Borutu Pahoru i Janezu Janši. Naveli su da prate medijske izvještaje o njihovom učešću u “non paperu” i kažu da je to opasan presedan.

Janez Janša - Nova24TV.si

“Ako bi narodi bivše Jugoslavije, a posebno naši politički lideri, trebali učiti bilo šta od kolektivne tragedije koja je nastala raspadom Jugoslavije, to je da uskrsnuće duhova prošlosti utire put u pakao koji je otvoren prije tri decenije”, navodi se u pismu, kojeg potpisuje dr. Jasminka Dedić, predsjednica BKZ-a.

Dodaje da “non paper”, koji govori o komadanju Bosne i Hercegovine kao o rezanju torte na dječjem rođendanu, nije samo u suprotnosti sa zakonima Slovenije i EU, nego ih i grubo krši. prenosi “Klix“.

Bošnjačka kulturna zajednica Slovenije zatražila je od njih dvojice izvinjenje zemljama Zapadnog Balkana zbog političke i moralne štete prouzrokovane njihovim postupcima.

Pismo je proslijeđeno i predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, ambasadorima država članica Evropske unije Sloveniji, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i Predsjedništvu BiH. p


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh