Crna hronika

Sa 186 na sat snimio vlastiti odlazak u smrt

Željko Džanija (31) ubrzao je s 59 na čak 186 kilometara na sat s mobitelom u ruci

Željko Džanija (31) snimio je vlastitu smrt. Jeziva snimka, na kojoj vozač stišće papučicu gasa i istodobno drži mobitel usmjeren na brzinomjer te šalje svoj uradak, postala je “krunskim dokazom” obijesne vožnje, koja je u slavonskom mjestu Zapolju završila tragično za vozača.

Dok trešti narodnjak, vozač s 59 “napucava” brzinu na ravnoj prometnici kroz Zapolje na 186 km/h, a brisači rade na najbržoj brzini, što svjedoči o tome koliko je jaka kiša, a kolnik klizav. Odjednom vozilo počinje smrtonosni ples, muzika trešti i dalje, a mobitel je snimio i zaštitnu masku, vjerojatno vozačevu.

Slomio rasvjetni stup
Vlasnici Mercedes još u cijelosti nije ni platio. Nju će, pak, policija prijaviti jer je dala vozilo osobi koja nema položen vozački ispit. O silini udara svjedoči činjenica da je Mercedes potpuno zgužvan. Osim nepoloženog vozačkog ispita, korištenja mobitela, nekorištenja pojasa, 31-godišnji vozač sam je izazivao smrt. Kiša je pljuštala po cesti koja je na tom dijelu ravna poput piste, ali kad je izgubio kontrolu nad upravljačem, vozilo je, poput kuglice flipera, “šaralo” cestom i izvan nje. Prema onome što je ustanovila policija, Mercedes je prvo udario u betonski rub kolnog ulaza, potom u rasvjetni stup, pa u metalne stupove dvorišne ograde. Uslijedilo je prevrtanje i udarac u tri voćke, a vozač je ispao iz vozila i na mjestu poginuo.

No, mobitel je ostao u autu i nastavio snimati. O silini udarca svjedoči to da se drveni rasvjetni stup prelomio, popucali su metalni vodiči, zbog čega je Zapolje ostalo nekoliko sati bez električne energije.

Prema vozačevu statusu na društvenim mrežama, vidi se da je bio “fan” trokrake zvijezde, u čemu su ga prijatelji podržavali. Ono što proživljavaju stanovnici Zapolja i okolnih sela, prepričao nam je mještanin koji je želio ostati anoniman:

– Bilo je pitanje trenutka kad će se dogoditi takva nesreća. Svakodnevno svjedočimo takvim divljanjima i ništa se ne događa. Očito im nitko ništa ne može, i svi ih se klone – kaže ogorčeno. Kako smo doznali, 31-godišnjeg vozača policija je ranije prijavljivala i zbog brze vožnje i zbog vožnje bez vozačke dozvole, ali on očito za sve to nije mario.

– Od rizičnih čimbenika koji dovode do prometne nesreće, nedostaje još konzumacija alkohola i opojnih sredstava. Također, i općenito psihofizičko stanje osobe – umor, neispavanost, stres i sl. – može biti posebno rizično ako je u kombinaciji s uzimanjem droga i alkohola – navodi Ljiljana Mikuš, prva dopredsjednica Hrvatskog psihološkog društva.

Zrelost vozača
– Kod istrage prometnih nesreća treba uzeti u obzir stil vožnje i stil života vozača, s obzirom na to da se upravo u okolini u kojoj je odrastao i živio mogu naći odgovori na mnoga pitanja. Nije mi poznato da se kod nas uzroci prometnih nesreća tako istražuju. Iako se često ističe da su mlade osobe sklone rizičnom ponašanju u vožnji, važnije je govoriti o psihosocijalnoj zrelosti osobe – netko može s 18, 19 godina biti odrasla, formirana i zrela osoba, ali postoje i osobe starije životne dobi koje nisu, a možda i nikada neće postići, punu psihosocijalnu, kognitivnu, moralnu zrelost. Ovisnost o tuđem mišljenju, dokazivanje socijalnog statusa i davanje važnosti virtualnim pratiteljima na društvenim mrežama, što je važno za psihosocijalno nezrele osobe, sve je prisutnije u današnje doba i može također dati svoj doprinos događanju nesreće. Apeliramo na preventivne aktivnosti u sprečavanju događanja prometnih nesreća – zaključila je Mikuš.

“Vozaču zbog snimanja slabi koncentracija”
Svojedobno je splitska policija prijavljivala mladića koji je na društvenim mrežama objavljivao snimke jurnjava, a nastavio je to i unatoč kaznama i oduzimanju vozila.

– Na YouTubeu ima puno nesreća na kojima vozač snima svoju vožnju i odlazak u smrt. Takve nesreće događaju se najčešće iz dva razloga. Prvi je taj da vozač želi voziti maksimalnom brzinom i umijećem kako bi fascinirao gledatelje, a drugi jer mu je koncentracija slaba zbog držanja mobitela kojim snima u ruci, te fokusiranja pogleda na njegov ekran, čime si skraćuje vidno polje i fokus oka prebacuje na blizinu, a ne na daljinu, što je potrebno u brzoj vožnji. Sve u svemu, ljudskoj gluposti nema kraja – komentirao je nesreću Goran Husinec, dipl. ing., stalni sudski vještak, prenosi jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh