Region

U Sloveniji osvanulo najhladnije aprilsko jutro ikad

U Sloveniji je danas osvanulo najhladnije jutro ikad koje je zabilježeno u aprilu. Temperature su se ujutro spustile čak 20 stepeni ispod nule na jugu zemlje, što je najhladnije aprilsko jutro ikada zabilježeno.

Slovenija, snijeg - Facebook

Najniža jutarnja temperatura, minus 20,6 stepeni, zabilježena je u mjestu Nova Vas u južnoj Sloveniji, a prethodna rekordna najniža temperatura u aprilu od 19,8 stepeni izmjerena je u obližnjem Babnom Polju 1970. godine, objavila je slovenačka Agencija za životnu sredinu (ARSO).

Sva mjerna mjesta ARSO zabilježila su jutros temperature ispod nule, osim Markoveca na obali, gdje je živa pokazala 1,3 stepena.

U Kočevju na jugoistoku je izmjereno minus 13 stepeni, u Celju minus 5, u Ljubljani minus 4 i Sečovlju na obali minus 2.

U brojnim oblastima ovo je bio najhladniji početak dana u aprilu u posljednjih 70 godina, ali moglo bi biti da je živa pala na najniži nivo u posljednjih više od sto godina, objavila je ARSO.

U Postojni, Novoj Vasi i Babnom Polju jutro danas je bilo i najhladnije ove zime, pokazuju najnoviji podaci.

“Nikad ranije nije zabilježena najniža temperatura zimske sezone u aprilu, to je izuzetno rijetko čak i za mart”, saopštila je ARSO. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh