Region

Vjosa Osmani je nova predsjednica Kosova

Kosovska skupština izabrala je danas Vjosu Osmani za predsjednicu Kosova sa 71 glasom za.

Vjosa Osmani - Independent Balkan New Agency

Osmani je na današnjoj vanrednoj sednice izabrana u trećem krugu glasanja sa 71 glasom za od 82 poslanika koliko ih je učestvovalo u glasanju. Nevažećih je bilo 11 listića, dok njen formalni protivkandidat Nasuf Bejta, kojeg je predložila ista inicijativa iz koje i ona dolazi (Samoopredeljenje), nije dobio nijedan glas.

U prvom krugu glasanja učestvovao je 81 poslanik u glasanju, od kojih je 69 glasalo za Osmani, dok je 12 listića bilo nevažeće. Bejta nije dobio nijedan glas.

U drugom krugu glasanja učestvovala su 82 poslanika, od kojih je 67 bilo za Osmani, a 11 je bilo nevažećih. Nasuf Bejta je tada dobio četiri glasa.

Skupština je i dan prije (3. aprila) pokušala u prvom krugu izabrati predsjednika, ali je sjednica prekinuta kasno uvečer, jer nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), Driton Seljmanaj (Driton Selmanaj) i Agim Veljiu (Agim Veliu) odbili su u subotu da glasaju jer su se protivili kandidaturi Vjose Osmani.

Prethodno je i vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj) rekao da se njegova stranka protivi izboru Vjose Osmani za predjsednicu Kosova jer smatra da Osmani nije osoba koja će ujediniti narod Kosova.

Osam poslanika iz redova nesrpskih manjinskih zajednica su prije početka sjednice saopćili da će glasati za izbor predsjednika, odnosno za Vjosu Osmani. Na vanrednoj sednici nisu bili poslanici Srpske liste, koja je dobila deset mjesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Vjosa Osmani se na februarskim izborima kandidovala za predsjednicu Kosova na listi Pokreta Samoopredeljenje i dobila preko 300.000 glasova građana. prenosi “Klix“.

Osmani je bila dio kosovske delegacije, koja je pred Međunarodnim sudom pravde branila proglašenje nezavisnosti 2008. godine. Kosovo je tada dobilo slučaj protiv Srbije, odnosno Međunarodni sud pravde je utvrdio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protiv međunarodnog prava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh