Region

Lažirali bolest djeteta, podmetali slike drugih oboljelih mališana i uzimali pare: Ovo je par koji je varao građane

U protekle dvije godine mnoge društvene mreže, portali, novine, prenosile su apele za pomoć njihovom bolesnom djetetu, sa sve računima za pomoć.

Verica Janković - Facebook

Verica Janković, koja je sa svojim suprugom Daglasom uhapšena u Beogradu, godinama je intenzivno radila na kampanji prikupljanja novca za navodno bolesno dijete, kojem je svaki put mijenjala ime i opisivala druge okolnosti zdravstvenog stanja.

U protekle dvije godine mnoge društvene mreže, portali, novine, prenosile su apele za pomoć njenom bolesnom djetetu, sa sve računima za pomoć, pa čak i slike neke druge bolesne djece koje je bračni par podmetao, kao da je riječ o njihovom sinu.

Na taj način, ne samo što su varali ljude dobre volje, već su doslovno otimali od one djece kojima je pomoć zaista bila potrebna, piše Telegraf.

Po pravilu, Verica i Daglas bi, nakon objavljivanja informacije o navodno oboljelom djetetu, ubrzo “nestajali” – mijenjali su ne samo brojeve telefona, već i stanove, a uprkos tome što su bili poprilično nevješti u prevarama, posljednjih godina niko nije uspio da prikupi dokaze i da ih istovremeno pronađe.

U pozivima za pomoć govorili su da su iz Beograda, Užica, Kragujevca, a onda su pokušali da varaju i u komšijskim državama.

Kada biste ukucali broj računa koji su koristili, na pretrazi bi izašao bezbroj vijesti o bolesnom djetetu, koje svaki put ima neko drugo ime i neku drugu dijagnozu.

Kako su krali od onih kojima je pomoć stvarno potrebna

– Dobar dan, ja bih zamolio samo da ponovo objavite priču o našem sinu, ali da stavite drugi broj računa, sada smo otvorili namjenski račun – govorili su novinarima jednom prilikom.

Ispostavilo se da je u pitanju bio prevarant, vjerovatno Veričin muž, koji je želio da podmetne njihov tekući račun pod slikom i imenom jednog drugog bolesnog dječaka, za koga su sredstva prikupljana.

Posljednju gnusnu stvar koju je uradila pod imenim Snežana tada je bilo dijeljenje slike male Nađe, preminule djevojčice, za koju je u opisu komentara rekla da je riječ o njenom sinu Filipu, koji čeka transplantaciju srca.

Verica Janković ranije je već bila procesuirana za prevare. Ipak, tvrdila je da od tog procesa nije bilo ništa i da jeste ranije, kada joj je to stvarno bilo potrebno, tražila novac za dijete.

Policija je tokom akcije “Aurora” u martu 2018. godine podnijela krivičnu prijavu protiv Verice Janković (31) zbog sumnje da je počinila prevaru tražeći novac za navodno liječenje svoje djece, a da ga je koristila za lične potrebe. Ona je i tada preko medija objavljivala apel za pomoć i osnivala fondove za uplatu novca lažno iznoseći teško materijalno i zdravstveno stanje nje i njene maljoletne djece.

Ona je obmanjivala javnost da je donirala svoj bubreg za transplatacije jednom djetetu i lažno objavljivala da je drugom djetetu potreban hirurški zahvat na srcu. Osumnjičena je, kako se navodi, na taj način protivpravno prisvojila dva miliona dinara.

Kad ne može u Srbiji, može u Crnoj Gori

Mnogi portali su se “opekli” na lažne vijesti koje je plasirala ova žena. Čak i kada bi vijest prošla, javio bi se neko čije dijete je neko zloupotrebio i vijest bi se povlačila.

Mijenjala je gradove iz kojih se navodno javljala, svoje slike slala sve manje, kao i slike svoje djece, a sve više fotografije mališana koje je nalazila na internetu.

Stvari su u posljednjih godinu dana postajale sve gore i ona je pronašla “bijeg” u Crnoj Gori.

Novinari iz RTV Cetinje imali su identično iskustvo kao srpske kolege. Takođe, danima je, prema pisanju crnogorskih kolega, zvala redakciju i drsko zahtjevala objavu.

– Predstavila se kao Nataša Janković iz Budve i molila da se objavi apel za pomoć u liječenju njenog bolesnog sina Filipa, koji boluje od leukemije i neophodna mu je terapija od 800 eura. Pojedini mediji objavili su njen apel za pomoć i žiro račun na koji građani mogu uplatiti novac. Kada sam Natašu Janković pitala da pošalje medicinsku dokumentaciju svog bolesnog sina, najprije je rekla da je u bolnici i da je dijete na aparatima, da bi na konstataciju da “sigurno ima medicinsku dokumentaciju, pogotovo ako je situacija takva da je dijete u bolnici”, poslala dokumentaciju na ime Filip Ivanović. Na pitanje da li se dijete preziva Ivanović, obzirom da se ona preziva Janković, odgovorila je da se dječak preziva Ivanović-Janković. Nakon što sam joj zatražila kopiju lične karte, sumnjajući da se uz sve i lažno predstavlja, više se nije javljala – izjavila je novinarka RTV Cetinje, Ivana Jabučanin, prenosi “24sedam“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh