Region

Isplivavaju stravični detalji o nesretnoj djevojčici (2) – Otac već hapšen zbog nasilja, ko je djetetu smrskao glavu?

U Centar za socijalni rad poslat nadzor da se utvrdi da li je bilo propusta, otac već hapšen zbog porodičnog nasilja.

Dijete - Ilustracija / Srbijadanas.com

Odmotava se klupko oko zastrašujućeg slučaja djevojčice koja je sa stravičnim povredama glave juče iz bolnice u hrvatskom mjestu Nova Gradiška dovezena u nesvjesnom stanju u dječju bolnicu Klaićeva u Zagrebu. Tamo je u međuvremenu operisana i trenutno se nalazi u moždanoj komi i vitalno je ugrožena, kako je izjavio direktor te bolnice.

Kako je hrvatskom portalu Index potvrđeno u tamošnjoj policiji otac je dosad više puta prijavljivan za nasilje u porodici ali se, po svemu sudeći, svaki put izvlačio sa prekršajnom kaznom. Da li je slučaj zlostavljanja djeteta uspio na taj način proći nezapaženo, pokazat će kriminalistička istraga koja je u toku.

Kako je ranije navedeno, dijete je imalo i starije povrede po tijelu kao i šugu zbog čega je poslat inspekciji nadzor i u lokalni Centar za socijalni rad. Direktor istog tog centra tvrdio je da socijalni radnici ništa nisu primijetili, da je dijete vraćeno u biološku porodicu “nakon što su se roditelji vjenčali i sredili stambeno pitanje” te da je djevojčica bila “autoagresivna”, ne isključujući mogućnost i da se sama povrijedila.

Međutim, izjave ljekara upućuju da je vrlo vjerovatno riječ o porodičnom nasilju na šta sumnja i policija koja je sinoć uhapsila roditelje djece, 24-godišnju majku i 27-godišnjeg oca. U porodici je još troje djece koji su trenutno smješteni u hraniteljsku porodicu i koje će pregledati pedijatar kako bi utvrdio da li i kod njih postoji traga o povredama ili zlostavljanju. Riječ je o djeci starosti od nekoliko mjeseci do tri godine, kako saznaje Index.

Djevojčicu je majka donijela juče u bolnicu sa smrskanom glavom i teškim nagnječenjem mozga pa je hitno prebačena na daljnje liječenje u Zagreb. Njeno stanje je kritično.

Resorni ministar Klarić izjavio je da se i sam pita “da li smo napravili sve” u slučaju ove djevojčice i da je nadzor u lokalni Centar za socijalni rad poslat kako bi se “pročešljao ne samo Centar nego od vrha do dna sistema” te da je zatražio izvještaj o svemu u roku jednog dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh