Region

Hrvatska: Osobe koje su preboljele COVID-19 ulaze u državu uz liječničku potvrdu

Osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci izuzete su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku od obveze testiranja i samoizolacije

Prema odluci Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, osobe iz trećih zemalja među koje spadaju Bosna i Hercegovina, Srbija i ostale zemlje regije koje su preboljele COVID-19 moći će ući u Republiku Hrvatsku s liječničkom potvrdom, javlja Anadolu Agency (AA).

Osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci izuzete su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku od obveze testiranja i samoizolacije.

„Za dokaz da su preboljeli COVID-19 putnici trebaju imati pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa – BAT koji je stariji od 11 dana, ali ne stariji od 180 dana od trenutka uzimanja uzorka ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 izdanu od liječnika”, navodi MUP RH.

Osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva (za cjepivo Johnson&Johnson prvu i jedinu dozu) protiv COVID-19 koje apliciraju države članice Europske unije izuzete su od obveze testiranja i samoizolacije, stoji u obrazloženju MUP-a.

Djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika su izuzeta od obveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ako su roditelji/skrbnici negativni u PCR ili brzom antigenskom – BAT testu, odnosno posjeduju potvrdu o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19, navodi se.Za sve strane putnike, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, MUP RH savjetuje prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh