Region

Od njih 100 u sali 80 se zarazi! Dr Sazdanović otvoreno: Svi koji ne vjerujete u koronu moraćete sami da obezbijedite i grobno mjesto!

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović rekao je da oni koji su preležali koronu, a nisu vjerovali da virus postoji, sada kažu da bi stavili pet maski na licu samo da se ne bi ponovo razboljeli.

dr Predrag Sazdanović -- ekskluziva

– Moramo da pošaljemo jasnu poruku da ono što se sad nama dešava je cjelokupan presjek naše zajednice. Svi smo zajedno u ovome i u zajednici je prirodno da postoje oni koji su skloni da ne vjeruju, skloni su da izmišljaju. Možda bismo mogli da pričamo o strahu, da u podsvijesti svega ovoga što smo svjesni, i internet zajednice i ovih demonstracija nesretnih koje su bile za vikend, postoji strah – naveo je Predrag Sazdanović.

Istakao je da su i ljekari osjećali strah još u martu prošle godine, ali da su ga prevazišli, kao i da razmišljaju na dnevnom nivou kako ćemo da odgovorimo na sve izazove koji se dešavaju.

Prema podacima SZO, Srbija je peta u Evropi po stopi novozaraženih na 100.000 stanovnika. Sazdanović je naveo da će se sve to preliti u kovid bolnice širom zemlje.

– Sve do jednog. Tačno se zna procenat. Sve smo već naučili. Naučili smo kako virus mutira, naučili smo šta mu je filozofija života virusa. Mi smo otvorili novi respiratorni centar u Kragujevcu, to je “Zastavin” centar -kazao je Sazdanović.

Dodao je da će sutra biti za kovid sistem u Kragujevcu biti otvorena Klinika za psihijatriju sa 50 novih kreveta.

– Sve je to posljedica. Uzrok se zna – istakao je Predrag Sazdanović.

Naglasio je da je kod građana u pitanju elementarni strah od smrti.

– Ovdje se govori o tome da li neko ima strah od smrti veći ili manji. Oni koji su racionalizovali svoj strah, oni će se štititi, čuvati, možda čak i pretjerano, odmah stati prvi u red za vakcinaciju, ili će biti nekog racionalnog straha, reći će sačekaću da vidim reakciju, pa ću se vakcinisati poslije 15, 20 dana i dalje ću se štititi – kazao je Sazdanović.

“Moraćete sami da obezbijedite grobno mjesto”

Istakao je da postoje i ljudi koji podsvjesno vrše negaciju straha i da oni ne vjeruju da virus postoji.

– Lakše im je da žele da ne postoji, nego da se suoče sa strahom da je to pored nas – naglasio je Sazdanović.

Dodao je da je država obezbijedila sve i da se uvodi terapija antitijelima, a dostupni su i respiratori, rentgen mašine, “haj-flou” mašine, najmoderniji lijekovi, ali i da cijeli sistem ima veliku podršku. prenosi Ekskluziva

– Država neće moći da vam obezbijedi, moraćete sami da obezbijedite i vaše grobno mjesto, vašu pogrebnu opremu i vašeg sveštenika, jer ovaj virus ubija i tu priče nema. Sve van toga su priče, jednostavno su prazne i ne odgovaraju istini – istakao je Sazdanović.

Kako je naveo, postoje stvari koje mogu da se predvide.

– Ako znamo da će za Sretenje da bude masovnog druženja naroda, ne možete da budete tu slijepi, da ne znate šta će se desiti iza toga i to je prosta logika – kazao je Predrag Sazdanović.

“Od 100 prisutnih u zatvorenom prostoru, 80 će se razboljeti”

Kada je riječ o skijalištima, Sazdanović je objasnio da na ski-stazama mogućnost za zaražavanje iznosi od pet do sedam odsto, pošto skijaši nose maske i na otvorenom su prostoru.

– Ono što je nas šokiralo, ja sad pričam o apre-ski, after-ski, ono što ja pričam o kafanama i kafićima, sasvim je svejedno da li je Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Užice, Kopaonik, Zlatibor ili Vrnjačka Banja, sve što se dešavalo u zatvorenom prostoru, mi smo znali da će se virus proširiti, jer je virus zaražavanja u zatvorenoj prostoriji 80 posto. Od 100 prisutnih, 80 će se razbolejti – istakao je Sazdanović.

U Kliničkom centru Kragujevac trenutno se liječi 257 pacijenata, što je, kako je rekao Predrag Sazdanović, najviše u ovom talasu. U decembru je bilo, kako kaže, više pacijenata, ali su oni imali drugačiju kliničku sliku.

– Situacija je alarmantna kao svuda u Srbiji. U ovom trenutku imamo preko 70 pacijenata koji traže ozbiljnu respiratornu podršku. To znači da je minimum kiseonika preko 35 posto. To su neinvanzivne ventilacije, ‘haj-flou’ mašine, sve ono što je država obezbijedila i obezbijedila nam je komfor da radimo, ali nam stanovništvo uopšte ne pomaže – naglasio je Sazdanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh