Region

Plenković nakon posjete Briselu: Hrvatska ima poseban interes za BiH

Premijer Hrvatske Andrej Plenković boravio je danas u posjeti Briselu gdje se sastao sa brojnim zvaničnicima. Između ostalog, Plenković je razgovarao i sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem te je govorio o situaciji u BiH.

Andrej Plenkovic - Novilist.hr

Na zajedničkoj konferenciji za medije koja je upriličena poslije razgovora, Plenković je govorio o trenutnim obavezama koje Hrvatska ima prema EU nakon primanja u evropski tečajni mehanizam.

Nakon toga, Plenković je naglasio kako je tema razgovora bila i pristupanje država jugoistočne Evrope u Evropsku uniju. prenosi “Klix

“Hrvatska podržava susjedne zemlje da idu prema EU. Činit ćemo sve da taj proces bude brži. Poseban interes imamo za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju s kojom Hrvatska graniči i sa kojom ima snažne poveznice i prijateljske odnose. Pri tome, vodimo računa o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, naročito Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda i na tom tragu želimo pomoći da svi zajedno idu prema Evropskoj uniji”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je pored razgovora sa predsjedniko Evropskog parlamenta razgovarao i sa premijerom Belgije, predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michelom kao i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Tema većine razgovora bila je distribucija i nabavka vakcina kao i ekonomska saradnja kao i trenutne obaveze Hrvatske prema Evropskoj uniji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh