Region

Plenković: Potreban oprez zbog rasta broja zaraženih u okruženju

Najvažnije da budemo svjesni da se u našem okruženju vidi dosta visok rast: u Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. To nas mora sve zajedno voditi ka većem oprezu, poručio je premijer Andrej Plenković

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske glavne teme bile su situacija s koronavirusom, s obzirom na to da je broj zaraženih i dalje u porastu, kao i stanje na potresom pogođenim područjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski premijer Andrej Plenković situaciju vezanu uz koronavirus u Hrvatskoj ocijenio je i dalje relativno dobrom, iako je došlo do povećanja broja zaraženih u protekla tri tjedna.

Istaknuo je kako je Hrvatska šesta po najnižoj incidenciji među državama Europske unije, osma po niskoj stopi tjedne smrtnosti te prva po niskoj incidenciji u srednjoj i mediteranskoj Europi.

“Najvažnije da budemo svjesni da se u našem okruženju vidi dosta visok rast: u Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. To nas mora sve zajedno voditi ka većem oprezu, s obzirom na to da smo popustili određene mjere, važno je da novi kontekst društvenog života prati veća osobna odgovornost”, poručio je premijer.

Upozorio je na važnost zajedničkih napora u organizaciji predstojeće turističke sezone te u osiguranju što obimnijih društvenih i gospodarskih aktivnosti.

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš istaknuo je kako su do sada jednom dozom cjepiva protiv koronavirusa cijepljeno 158.492 osobe, a s obje doze 65.245 osoba, čime je cijepljenje za njih završeno.

Halmed je do 9. ožujka zaprimio 1.342 prijave sumnji na nuspojave cjepiva.

“Do kraja ožujka očekujemo dodatnih 335.106 doza cjepiva”, najavio je Beroš.

Dodao je kako je serološko istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provedeno na 1.400 uzoraka pokazalo kako je 25 do 26 posto nalaza pozitivno, što ukazuje na udio građana koji je bio u kontaktu s koronavirusom, ali će tek test neutralizacije koji je u izradi pokazati koliki je udio stanovnika imun na Covid-19.

Potpredsjednik Vlade i šef Stožera za sanaciju šteta od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji Tomo Medved naglasio je kako tlo na banovini još uvijek podrhtava te kako je do danas na području ove županije zabilježen ukupno 931 potres, od toga njih 16 s magnitudom od preko 4 stupnja po Richteru.

I dalje se radi na zbrinjavanju stanovništva u privremene objekte pa je do sada postavljeno 1.719 kontejnera i mobilnih kućica, a na električnu energiju je priključeno 1.958 smještajnih objekata. Poslan je zahtjev za postavljanjem 40 urednih kontejnera za smještaj resornih tijela državne uprave na potresom pogođenom području.

“S obzirom na približno 20.000 dimnjaka koje je potrebno žurno sanirati i kako bi se mogli koristiti objekti u kojima je samo dimnjak razlog za zabranu korištenja, do kraja ovog tjedna središnji državni ured objavit će javni poziv za rekonstrukciju dimnjaka”, kazao je Medved.

Za uklanjanje su prijavljena ukupno 523 objekta, njih 479 je iz Sisačko-moslavačke županije, 24 iz Karlovačke te 20 s područja Zagrebačke županije.

Za obnovu objekata zaprimljeno je 4.295 zahtjeva, a 2.861 osoba s potresom pogođenih područja napustila je svoj dom: 1.388 iz Petrinje, 1.136 iz Siska, 177 osoba iz Gline i 160 iz ostalih mjesta. Također, evidentirano je 109 urušnih vrtača i 63 klizišta, a sanirano je 11,25 kilometara oštećenih nasipa, izgrađeno je 65 novih trafostanica i postavljena četiri nova mobilna odašiljača.

Isplate financijske pomoći za podmirenje osnovnih životnih potreba osigurane su za 36.500 zahtjeva za koje je isplaćeno 95 milijuna kuna, dok je dodatnih 11 milijuna kuna isplaćeno od strane Ministarstva hrvatskih branitelja za 3.400 branitelja s ovog područja.

Crveni križ u proteklom tjednu podijelio je 33.880 tona hrane te 12.000 litara vode, pruženo je preko 300 usluga psihosocijalne pomoći.

Na području tri županije pogođene potresom u prosincu 2020. ukupno je prijavljeno 39.781 oštećen objekt, pregledano je 33.544 objekta, od toga je s oznakom crveno 4.139, s oznakom žuto 7.286 i s oznakom zeleno 22.119 objekata.

Premijer Plenković je najavio kako će danas s predsjednicom Europske komisije razgovarati o slanju drugog hrvatskog zahtjeva prema Europskom fondu za solidarnost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh