Region

Policija objavila snimke spašavanja: Migranti zalutali u minsko polje, jedan poginuo

Jučer su u šumi pronađeni povrijeđeni migranti te jedan mrtav muškarac

migranti - fokus

Hrvatska policija je objavila detalje akcije u kojoj je spašeno 10 migranata koji su se nalazili u šumi između naselja Modruš i Lička Jesenica.

Podsjetimo, jučer su kod Saborskog u šumi pronađeni povrijeđeni migranti te jedan mrtav muškarac.

Pripadnici ATJ Lučko helikopterom su detaljno pretraživali područje te pronašli i spasili ostale iz grupe koja je prešla granicu te ušla u minski sumnjivo područje. Mlađi muškarac stao je na nepoznatu eksplozivnu napravu i na mjestu poginuo, a drugi iz te skupine su povrijeđeni, objavila je hrvatska policija na zvaničnoj stranici.

“Nakon zaprimljene dojave policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog povrijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe. S obzirom da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera, na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima”, saopćila je danas policija.

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje.

Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć.

“U ovom trenutku šest osoba izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti”, kažu iz policije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh