Region

Hrvatska: Vakcinisano 153.085 osoba, zaprimljeno 1.139 prijava na nuspojave

Danas je od koronavirusa preminulo 11 osoba, s tim da je najmlađa osoba imala 40 godina i bila je bez komorbiditeta

Na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izviješteno je o epidemiološkoj situaciji, aktivnostima koje se provode s ciljem procjepljivanja građana te o isporuci cjepiva, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je od koronavirusa preminulo 11 osoba, s tim da je najmlađa osoba imala 40 godina i bila je bez komorbiditeta, a prosjek starosti danas preminulih je 73 godine.

„Zaključno s 27. veljače utrošeno je 213.068 doza i procijepljeno je 153.085 osoba. S dvije doze je cijepljeno 59.983 osobe, s jednom dozom 93.102 osobe”, kazala je Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva.

Na tjednoj razini u Hrvatskoj je ostvaren porast broja novooboljelih od 32,9 posto. Trenutna prosječna 14-dnevna incidencija za Hrvatsku na 100.000 stanovnika je 130,6, izvijestio je epidemiolog Krunoslav Capak.

Prema stopi incidencije među državama EU, Hrvatska je na dobrom trećem mjestu koje dijeli s Njemačkom, a nižu stopu imaju samo Finska i Danska.

Kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1.355, po čemu je Hrvatska na 19. mjestu ove ljestvice.

Udio pozitivnih u ukupno testiranima je četiri posto, u zadnjih sedam dana Hrvatska je imala 7,6 posto udio pozitivnih u ukupno testiranima, a u zadnjih 14 dana 6,8 posto.

S jučerašnjim datumom zaprimljeno 1.139 prijava na nuspojave cjepiva, od čega se 878 prijava odnosi na Pfizerovo, 68 na Modernino te 191 prijava na AstraZenecino cjepivo.

„Danas ćemo predstavili središnju nacionalnu platformu, sustav prijavljivanja građana za cijepljenje. Uz sve dosadašnje modalitete prijava za cijepljenje, svi građani Republike Hrvatske i osobe s prebivalištem u Hrvatskoj moći će koristiti sustav za prijavljivanje putem javne internetske stranice cijepise.zdravlje.hr”, kazao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Najavio je kako je za sljedeću fazu cijepljena osigurano 240 mjesta u Hrvatskoj.

Ovaj tjedan u Hrvatsku stiže 23.400 doza Pfizerovog cjepiva i 7.200 doza AstraZenece, najavljeno je.

Do kraja trećeg mjeseca u Hrvatsku bi trebalo doći ukupno 426.657 doza svih triju vrste cjepiva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh