Region

Hrvatska: Porast zaraženih za 30 posto, nove studije o AstraZeneci preporučuju to cjepivo

Kumulativna stopa smrtnosti od početka epidemije do danas u Hrvatskoj je 1.340, po čemu je na 19. mjestu liste 27 europskih zemalja, izvijestio Capak

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je danas kako je u prva tri dana ovog tjedna došlo do 30-postotnog porasta broja zaraženih te kako nove studije o cjepivu AstraZenece pokazuju visoku učinkovitost tog cjepiva, javlja Anadolu Agency (AA).

Prosječna dob danas potvrđenih 15 preminulih od posljedica COVID-19 je 77 godina, s tim da je najmlađa osoba imala 61 godinu, a svi preminuli imali su multiple komorbiditete, nagkašeno je iz stožera.

Do jučer je utrošeno 184.076 doza cjepiva i cijepljeno je 125.771 osoba, a za 58.305 osoba cijepljenje je završeno.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) naveo je kako je u prva tri dana ovog tjedna, u odnosu na prethodni isti period, zabilježen porast zaraženih od 30 posto.

Hrvatska trenutno ima 14- dnevnu incidenciju na 100.000 stanovnika 115,3, s tim da je najviša incidencija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najmanja u Istarskoj županiji. Po 14-dnevnoj stopi incidencije Hrvatska je u Europskoj uniji i dalje na trećem mjestu.

“Kumulativna stopa smrtnosti od početka epidemije do danas u Hrvatskoj je 1.340, po čemu je na 19. mjestu liste 27 europskih zemalja”, izvijestio je Capak.

Udio pozitivnih u broju testiranih u protekla 24 sata je 8,9, a u proteklih 14 dana 6,1 posto.

Do jučer je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila 991 sumnju na nuspojave cjepiva, od čega je 849 na Pfizerovo, 52 na Modernino i 88 na AstraZenecino cjepivo.

“Nove studije nam pokazuju da je učinkovitost cjepiva AstraZenece već nakon prve doze vrlo visoka i što se tiče obolijevanja i što se tiče hospitalizacije”, kazao je Capak.

Dodao je kako će se u skladu s tim produljiti davanje druge doze AstraZenecinog cjepiva na 12 tjedana, a Pfizerovog nakon šest tjedana.

“Hrvatska će u naredna dva tjedna dobiti oko 40.000 manje od ugovorenih doza cjepiva, a onda će početkom veljače stići 30.000 doza više, čime ćemo ostati privremeno uskraćena za 10.000 doza AstraZenece“, rekao je Capak.

Istaknuo je kako nitko u Europi za sada nije donio odluku da se, zbog manjka cjepiva i relativno visoke učinkovitosti AstraZenece već nakon prve doze, stanovništvo cijepi samo jednom dozom, no kako postoji i ta mogućnost.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike zainfektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu poručila je kako očekuje da će najnovije studije provedene na AstraZenecinom cjepivu korigirati preporuke Europske agencije za lijekove, s obzirom da se pokazalo da je ovo cjepivo sigurno i učinkovito, da ozbiljnijih nuspojava nije bilo.

“Smrti koje su se pojavile nisu dovedene u vezu s cjepivom AstraZenece“, kazala je Markotić te ponovila kako je učinkovitost ovog cjepiva već nakon prve doze 76 posto i kako antitijela ne padaju tri mjeseca, koliko je studija pratila učinak te kako nitko s primljenim cjepivom nije završio u bolnici.

Učinkovitost nakon druge doze AstraZenece raste na 81 posto, dodala je ona.

Prenijela je stav struke kako je preporuka da se cijepe i osobe s autoimunim bolestima jer je rizik veći ako se razbole od COVID-19, nego od mogućnosti ozbiljnijih nuspojava cjepiva.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je testno puštena online platforma za prijavljivanje za cijepljenje na koju se već prijavilo 40.000 građana, no kako ona još neće biti puštena u rad, s obzirom da liste sada određuju liječnici obiteljske medicine za drugu skupinu najrizičnijeg dijela populacije.

Uskoro se pokreće i prijavljivanje putem telefona, a sve te prijave bit će objedinjenje u jedinstvenom registru, s tim da će građani biti obavještavani o terminu cijepljenja putem elektroničke pošte ili SMS poruke.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako se na razini Europske komisije (EK) razgovara o mogućnosti uvođenja takozvanih COVID putovnica, ali kako će ta odluka biti donesena isključivo na razini cijele Europske unije, s ciljem omogućavanja turističkih putovanja među državama članicama i jačanja gospodarstva.

Govoreći o mogućem popuštanju mjera od 1. ožujka/marta, kada ističu postojeće epidemiološke mjere, Božinović je kazao kako se situacija pogoršava u istočnom susjedstvu Hrvatske te kako je i dalje potreban oprez bez opuštanja u vidu riskantnih privatnih okupljanja i intenzivnih druženja.

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 688 novih slučajeva zaraze te 15 preminulih od posljedica, kojih je od pojave epidemije u Hrvatskoj ukupno 5.447.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh