Region

Joe Biden: “Kosovo ima posebno mjesto u mojoj porodici, Srbija treba priznati Kosovo”

On je naveo i da se raduje saradnji sa budućom vladom kako bi “Kosovo napredovalo na evropskom putu”.

Joe Biden - Screenshot

Vršilac dužnosti predsjednice Kosova Vjosi Osmani objavila je da je od predsjednika SAD Joe Bidena dobila čestitku povodom, kako se navodi, 13. godišnjice nezavisnosti Kosova, a u kojoj je on poručio da je potrebno osigurati sveobuhvatni sporazum o normalizaciji s Beogradom, a koji bi bio “fokusiran na međusobno priznanje”.

Veze između naših naroda ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkoj posvećenosti nastavku napretka Kosova i njegove trajne snage kao suvjerene, nezavisne, multietničke i demokratske države – piše u Bidenovom pismu koje je Osmani objavila na svom Facebooku, prenosi “Crna-hronika“.

On je naveo i da se raduje saradnji sa budućom vladom kako bi “Kosovo napredovalo na evropskom putu”.

Ima još mnogo posla koji je potrebno uraditi, uključujući obezbjeđivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, usredsređenog na međusobno priznanje – naveo je Biden.

U pismu se pominje i borba protiv pandemije Covid-19 i ubrzanje ekonomskog rasta koji bi obezbijedio prosperitetnu budućnost “za sve građane Kosova”.

Dodaje se da SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u ovim poduhvatima.

Predsjednik SAD ističe i da “na ličnom planu” Kosovo ima posebno mjesto u porodici Biden, s obzirom na to da je najstariji sin Bo Biden, koji je preminuo zbog raka, jedan dio svoje karijere proveo upravo na Kosovu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh