Region

​Biden uputio čestitku Osmani povodom Dana nezavisnosti Kosova

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden uputio je čestitku vršiteljki dužnosti predsjednice Kosova Vjosi Osmani povodom 13. godišnjice nezavisnosti Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Joe Biden - Reuters/Kevin Lamarque

Biden je u pismu izrazio spremnost da radi sa novom Vladom Kosova, te je poručio da dijalog sa Srbijom treba da se završi uzajamnim priznavanjem.

Predstoji mnogo posla, uključujući sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji je usredsređen na uzajamno priznavanje, kojim se jača vladavina zakona, suočavanje sa globalnom pandemijom COVID-19 i podsticanje ekonomskog rasta koji omogućava prosperitetnu budućnost svih građana Kosova“, piše u pismu.

U pismu koje je objavilo Predsedništvo Kosova, Biden je napisao da veze između američkog i kosovskog naroda ostaju jake i zasnovane na zajedničkoj posvećenosti kontinuiranom razvoju Kosova, kao I održivoj snazi kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje.

Sjedinjene Države ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u ovim naporima. Za mene lično, Kosovo i dalje zauzima posebno mjesto za porodicu Biden, u znak poštovanja prema vremenu tokom kojeg je naš pokojni sin Beau Biden radio na obezbjeđivanju mira, pravde i vladavine zakona za sve građane Kosova”, navodi se u pismu predsjednika Bidena.

Republika Kosovo sutra, 17. februara, proslavlja 13. godišnjicu proglašenja nezavisnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh