Region

Hrvatska: Sedmični pad novozaraženih preko 13 posto, počinje cijepljenje AstraZenecom

U Hrvatsku u subotu stiže prva tranša AstraZenecinog cjepiva kojeg bi tijekom veljače trebalo stići 154.000 doza

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je Hrvatska po incidenciji na 6. mjestu, a po stopi smrtnosti od koronavirusa na 19. mjestu među europskim zemljama, javlja Anadolu Agency (AA).

S jučerašnjim danom u Hrvatskoj cijepljene su 59.593 osobe, a za 35.912 cijepljenje je završeno, jer su primili drugu dozu cjepiva. Sveukupno je do sada utrošeno 95.505 doza cjepiva, izviješteno je na konferenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo je kako je u prvih pet dana ovog tjedna zabilježeno 2.276 novooboljelih, prosječno 455 dnevno. U prošlom tjednu u prvih pet dana zabilježeno je 2.619 novooboljelih, u prosjeku 523 dnevno.

“U ovom tjednu imamo 13,1 posto manje novovoboljelih u odnosu na prošli tjedan”, kazao je Capak.

Prosjek incidencije, tj. broja novozaraženih na 100.000 stanovnika za Hrvatsku je 164,7, s tim da najveću incidenciju i dalje ima Sisačko-moslavačka županija, a najnižu Istarska županija.

Po 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika, u usporedbi s ostalim zemljama Europske unije, Hrvatska je na 6. mjestu. Nižu incidenciju, tj. bolje brojke, imaju Mađarska, Bugarska, Grčka i Finska, dok sve ostale zemlje imaju višu incidenciju, na čelu s Portugalom koji ima 1.550,5.

Kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika u Hrvatskoj je 1.252,6, po čemu je Hrvatska na 19. mjestu ljestvice zemalja EU.

Po udjelu pozitivnih testova u broju testiranih, Hrvatska proteklog tjedna ima prosječan udio od 8,7 posto i na 18. je mjestu na ovoj ljestvici.

Halmed je do jučer zaprimio 596 nuspojava na cjepiva, 579 na Pfizerovo i 17 na Modernino cjepivo, većina prijava odnosi se na lakše nuspojave te 26 alergijskih reakcija koje se ubrajaju među najznačajnije.

Sutra u Hrvatsku stiže prva tranša AstraZenecinog cjepiva kojeg bi tijekom veljače trebalo stići 154.000 doza.

Europska agencija za lijekove AstraZenecino cjepivo registriralo je za prevenciju COVID-19 za sve osobe starije od 18 godina, s tim da je djelotvornost detektirana na 60 posto u sprečavanju bolesti, ali da nijedan ispitanik nije imao teže oblike bolesti na koje je učinkovito gotovo sto posto. Djelotvornost ovog cjepiva je jednaka na starijim i mlađim osobama, poručuje Stožer.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 549 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je 16 osoba preminulo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh