Region

Bošnjaci Republike Sjeverne Makedonije spremaju se za Popis stanovništva u aprilu

U aprilu 2021 godine u Republici Sjevernoj Makedoniji nakon dvije decenije ce se održati Popis stanovništva. S obzirom da određena prava naroda u Makedoniji zavise od njihovog procenta u ukupnom stanovništvu jako je važno da Bošnjaci pristupe odgovorno ovom procesu.

U tom pravcu je i današnji radni sastanak narodnog poslanika Zećira Ramčilovića ujedno i predsjednika grupe za prijateljstvo sa Parlamentom Bosne i Hercegovine sa predstavnicima nevladinih organizacija bošnjačke zajednice u Makedoniji. Na sastanku su bile pozvane sve aktivne nevladine organizacije koje su se odazvale inicijativi Ramčilovića, i to: Šadrvan, Forum Bošnjaka, Edu-Nisa, Divan, Bošnjačka kulturna zajednica, Lilium Bosniakum, Divanhana i Ljiljan.

Na sastanku je prisustvovao i Zamjenik direktor Agencije za ostvarivanje prava zajednica (AOPZ), Dželal Hodžić, a bio je pozvat i Direktor Uprave za afirmaciju kulture zajednica, Admir Ujkanović koji je bio odsutan iz opravdanih razloga.

Pored drugih pitanja značajnih za Bošnjake, glavna tema sastanka bio je Popis stanovništva u aprilu 2021. Narodni zastupnik Zećir Ramčilović je informirao prisutne o procesu donošenja zakona, dosadašnjih postupaka institucija i posljednjeg sastanka sa Direktorom Državnog zavoda za statistiku, Apostola Simovskog.
Od strane prisutnih potenciranje je znacaj Popisa stanovništva za našu državu sa zaključkom da Bošnjaci podržavaju ovaj proces, u kojem jao manjebrojnija zajednica ce se aktivno uključiti.

“Raduje me činjenica što je najveći dio bošnjačkih organizacija pokazao visoku društvenu odgovornost, a sa svojim prisustvom i aktivnim učešćem uradili iskorak u kom će zajedno surađivati u funkciji realiziranja uspješnog i kredibilnog procesa u kom će imati moju maksimalnu podrsku” – istakao je Ramčilović.

Bošnjačke organizacije očekuju i maksimalnu podršku Bosne i Hercegovine, te Bošnjaka i njihovih institucija u procesu informativne kampanje prije Popisa stanovništva.

Na sastanku je formirano i “Koordinativno tjelohranitelj Bošnjaka za Popis 2021” sastavljena od nevladinih organizacija koje od danas počinje sa svojim aktivnostima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh