Region

Skandal: Hrvatska policija na granici s BiH progonila i političare iz EU

Bilo je trenutaka velike napetosti u šumi Bojna, na teritoriji Hrvatske, gdje je potpredsjednik Komisije za građanska prava Europske unije Pietro Bartolo progonjen s još troje kolega iz Demokratske socijalističke skupine.

Hrvatska policija - screenshot

Progonila ih je, vjerovali ili ne, hrvatska policija koja ih je spriječila da dođu na tzv. kontrolni punkt na granici s BiH, “mjesto s kojeg se migranti rutinski vraćaju nazad u BiH”.

Skandaloznu situaciju opisao je italijanski medij Avvenire.

Europarlamentarci su na granicu BiH i Hrvatske stigli kako bi promatrali “antiimigracijske akcije hrvatske policije”.

No, policija je prvi put u historiji Europske unije odbila četiri eurozastupnika “bez previše komplimenata”.

Njihov put blokiralo je nekoliko policijskih kombija i dvadesetak graničnih agenata, piše Avvenire:

“Nakon dugih i beskorisnih pregovora, Bartolo, zatim Alessandra Morretti, Pier Francesco Majorino i šef delegacije Brando Benifei, zajedno s trojicom novinara, prošli su je traku s oznakama Policija i krenuli prema barijeri koja razdvaja dvije zemlje, udaljenoj manje od 300 metara.

U tom je trenutku zapovjednik naredio policajcima da progone grupu promatrača i spriječe ih da vide kontrolni punkt u šumi. Rezultat je bila jurnjava zemljanim putem između polja. Dok je nekoliko agenata zgrabilo novinare, desetak ih je blokiralo prolaz postavljajući se kao prepreka između prosvjeda parlamentaraca.”

“Šta se ovdje ima sakriti? Ako se poštuju međunarodne norme, kako je izjavila hrvatska vlada, zašto nas sprečavate u prolazu?, upitali su predstavnici Bruxellesa policajce,piš e”Radiosarajevo

Hrvatski diplomatski izvori, pak, pravdaju akciju argumentom da je “prisutnost parlamentaraca mogla potaknuti ilegalne akcije migranata s bosanske strane”(?). Optužba je ovo koju je EU delegacija odbacila najavivši političke akcije protiv Hrvatske.

“Ako smo namjeravali počiniti zločine”, rekao je Benifei tokom žustrog telefonskog poziva s predstavnikom Hrvatske, “onda biste trebali podnijeti formalnu žalbu i objasniti nam tačno koji smo zločin počinili”.

“Nismo mogli zamisliti da će se ovo dogoditi pred našim očima”, poručili su eurozastupnici, vidno iznenađeni tretmanom koji, kako su naveli, “nismo doživjeli ni u onim zemljama izvan EU koje su posebno poznate po ne tako demokratskim stavovima”.

U ovom trenutku nisu isključene diplomatske reakcije EU-a i italijanske vlade, kako bi se iz Zagreba dobila pojašnjenja.

Trenutno, europarlamentarci su u Bihaću, gdje su imali sastanak s lokalnim vlastima, Ambasadom Italije u BiH, te predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Nisu željeli komentirati događaje u Hrvatskoj, ali su najavili da ćemo o tome više čuti u narednim danima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh