Region

Novi Pazar: Polaganjem cvijeća na Trgu Srđana Aleksića obilježena godišnjica smrti heroja

Trg nazvan po heroju Srđanu Aleksiću je glavno mesto okupljanja mladih u Novom Pazaru

Polaganjem cveća na Trgu Srđana Aleksića u centru Novog Pazara, obeležena je 28. godišnjica smrti tog heroja koji je za vreme rata u Bosni i Hercegovini u centru Trebinja stradao braneći prijatelja bošnjačke nacionalnosti, Alena Glavovića, javlja Anadolu Agency.

Cveće je na spomen-obeležje položila delegacija predvođena gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

“Mladić kao što je bio Srđan Aleksić mora biti uzor mladim ljudima i budućim generacijama. On nas svojim gestom od pre gotovo pa tri decenije uči da i u vremenu iskušenja, tegoba i nepravde treba biti čovek. Aleksić će ostati večno upamćen kao simbol herojstva, nesebičnosti i hrabrosti i biće zasigurno trajna poruka svetlog primera empatije sa čovekom koji je u nevolji. Ubili su njega, ali njegovo delo će večno živeti među svim dobrim ljudima i narodima zemalja regiona koji neguju iste vrednosti kao i on tada”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Grad Novi Pazar je pre pet godina deo pešačke zone u centru grada imenovao, u znak sećanja i poštovanja prema liku i delu, po heroju Srđanu Aleksiću.

Aleksiću je posthumno dodeljeno vise nagrada i priznanja. Nazivi ulica sa imenom hrabrog mladića postoje u Sarajevu i Beogradu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promoviše zajedništvo među mladima.

U spomen na njegov poduhvat ustanovljene su nagrade, a snimljen je i film inspirisan njegovim herojskim postupkom.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posledica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh