Region

Doktori objasnili zbog čega je umrlo dijete (11) u Zagrebu: U četvrtak je primljen u bolnicu, ali…

Dječak u dobi od 11 godina preminuo je noćas u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posljedica COVID-19 infekcije.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Riječ je o najmlađoj preminuloj osobi od posljedica novog koronavirusa u Hrvatskoj, a prema informacijama spomenutog izvora dječak nije prethodno bolovao. Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš o ovom slučaju zatražio je očitovanja od Klinike za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti.

Kako se doznaje, došlo je do rijetke komplikacije koju su doktori počeli primjećivati kod malog broja djece koja su bila zaražena. Došlo je do multiorganskog upalnog sindroma koji se javlja kao pretjerani imunološki odgovor.

Kako piše HRT, dječak je umro od MIS-c-a, odnosno multiinflamatornog post-covid sindroma. Riječ je o rijetkoj komplikaciji koja je zabilježena kod manjeg broja djece zaražene novim koronavirusom.

U SAD je njihov Centar za kontrolu bolesti prije 15-tak dana objavio podatke o učestalosti komplikacije kod djece. Zabilježili su 1.659 slučajeva MIS-c-a, a 26 djece je 2020. od toga preminulo.

KOJI SU SIMPTOMI?

Bolest se pokazuje povišenim upalnim parametrima u krvi, može zahvatiti sve organe, srce, bubrege, gastrointestinalni trakt, izazvati neurološke probleme, kao i simptome upale dišnih putova.

I može dovesti do zatajenja svih organa. Nerijetko djeca imaju osip različitog izgleda. Zasad je poznato da počinje naglo, izrazito povišenom temperaturom. U bolnicama pri testiranju dio djece nije više pozitivan na Sars-CoV-2, ali u krvi im se dokazuje da imaju antitijela na COVID-19 kao pouzdan znak da su ga preboljeli, prenosi “Doznajemo“.

IZJAVA IZ BOLNICE

“21.01. u ranim popodnevnim satima zaprimljen je malodobni pacijent s podacima o temperaturi, glavobolji i bolovima u trbuhu. Zbog sumnje na akutno abdominalno zbivanje, zadržan je na odjelu dječje kirurgije. Napravljena je dijagnostička obrada i laboratorijska obrada koja je ukazala na poremećaje rada jetre, bubrega, sepsu te je dijete premješteno na intenzivno liječenje. Zatim se zbog sumnje na abdominalno zbivanje pristupilo operativnom zahvatu prilikom čega je došlo do zastoja rada srca. Međutim, nakon uspješne reanimacije dovršen je operativni zahvat. Obzirom na nalaze i ukupno stanje pacijenta bila je potrebna i daljnja respiratorna i kardiovaskularna potpora”, izjavio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić za Index te dodao da se posumnjalo na tzv. multiorganski inflamatorni sindrom što je moguća komplikacija COVID-19 infekcije.

– U međuvremenu je došao i nalaz da je dijete covid pozitivno i uslijed tih okolnosti pacijent je dogovorno premješten u Kliniku za infektivne bolesti 22.01. Otada je bio tamo.

To je vrlo teška komplikacija, sve je poduzeto. Ta imunološka reakcija je bila jako teška. To se relativno rijetko događa. Koliko ja znam, bilo je 20-ak takvih slučajeva u dječjoj dobi. Međutim, ovo je izrazito teški oblik takve komplikacije. Ovo je bio drastičan slučaj, brzo se razvijao, unatoč svim mjerama liječenja, nažalost, tako je završio…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh