Region

UZROK ZEMLJOTRESA SE KRIJE U JADRANU: Evo odakle su potresi koji su razorili Hrvatsku i uzdrmali region!

Uzrok najjačeg potresa koji je pogodio Petrinju nalazi se na području Jadrana, rekao je hrvatski seizmolog Josip Stipčević.

Jadran - Facebook

Hrvatsku je pogodila serija zemljotresa u poslednjim danima 2020. godine, ali tlo se ne smiruje ni prvog dana nove 2021.

Poslednji jaki zemljotres od 6,3 Rihtera, 29. decembra, osetio se u čitavoj zemlji i regionu i bio čak 30 puta jači od onog 22. marta koji je bio najjači u zadnjih 140 godina.

“Područje Jadrana je, naime, mala tektonska ploča koja je nekad bila dio velike Afričke ploče od koje se odvojila prije više miliona godina. Ova ‘naša’ mala ploča naziva se Adrija i njeno kretanje i međudelovanje s Evropom uzrok je potresa u Hrvatskoj, Italiji, BiH, Sloveniji i svim okolnim područjima”, objašnjava hrvatski seizmolog Josip Stipčević za “Jutarnji list”.

On sa kolegama sa Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta obilazi područje epicentra zemljotresa jačine 6,2 stepena koji je u utorak pogodio središnju Hrvatsku, a ističe da je glavni petrinjski potres magnitude 6,2 prema Rihteru najjači potres koji je zabeležen u Hrvatskoj otkad postoje seizmografi, ali napominje i da je takav mehanizam potresa vrlo neobičan za područje Hrvatske.

Poslednji jaki potres na tom području, inače, dogodio se 1909. kad je Pokuplje zatresao razoran potres magnitude 5,8 prema Rihteru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh