Region

Seizmolog: Potres je oslobodio veliku energiju, ne znamo hoće li aktivirati rasjede

Hrvatsku je danas pogodio potres od 6.2 po Richteru, a tlo se trese cijeli dan.

index

Za pitanje koliko je moguće da doživimo jači potres od ovog danas Fiket kaže da je nezahvalno.

“Vjerujemo da se neće dogoditi, ali davati vjerojatnost kod potresa je nezahvalno”, rekao je seizmolog.

Usporedio je ovaj potres s onim u Zagrebu.

“Radi se o dva različita područja. Područje Markuševec/Čučerje nije vezano za Pokuplje, ali problem je što je potres, koji je bio snažan, oslobodio veliku količinu energije i ne znamo hoće li djelovati na rasjede i aktivirati ih. To je nezahvalno prognozirati, nadamo se da neće”, kaže Fiket te ističe da kod potresa nema predviđanja, a on se nada da se u karijeri više neće susresti s toliko snažnim potresom.

Kaže da smo imali razdoblje seizmičke neaktivnosti, a sad imamo pojačanu aktivnost, no u Hrvatskoj su ovakve serije potresa rijetke.

“Mi smo svjesni da smo potrošili vrijeme i da smo imali više vremena nego što je uobičajeno za ovo područje Zagreba, jedno duže vrijeme smo bili mirni. Što je to prekoračenje bilo duže, mi smo bili nervozniji jer smo znali da postoji realna opasnost da se potres dogodi”, kazao je Fiket.

Za kraj, seizmolog je savjetovao građanima da ne teške predmete ne drže na ormarima i visokim policama jer im mogu pasti na glavu.

“Ne treba razoran potres da se to sruši i ubije vas”, kaže Fiket.

Objasnio zašto je ovaj potres 30 puta jači nego onaj u Zagrebu
Fiket je gostovao i u RTL Direktu.

Tu je ponovio neke stvari koje je rekao ranije, a dodao je i još neke informacije. Objasnio je da nije iznimka da naknadni potres bude jači od onog prvog kao što se dogodilo danas u Petrinji.

“Ako se sjetimo onog razornog u Draču u Albaniji bila je slična situacija samo što je bio veći vremenski razmak između porvog potresa i onog glavnog udara koji je uslijedio par mjeseci kasnije”, kazao je.

“Problem je što se nakupila napetost. Ploče se gibaju jedna uz drugu, zapnu, i može dogoditi da popuste malo pa opet zapnu i onda popuste većim dijelom i onda se oslobodi veći dio energije i to se dogodilo ovog puta. Nažalost, vidimo da je situacija katastrofalna”, rekao je Fiket.

Objasnio je i zašto se tvrdi da je ovaj potres bio 30 puta jači od zagrebačkog, a brojke na skali tako ne govore. “Richterova skala je mjera energije oslobođene u potresu i ona je eksponencijalna. Znači da između potresa magnitude 5 i 6 je razlika u 32 puta većoj energiji”, kazao je i dodao da je ovaj bio 15-ak puta jači potres od onog zagrebačkog iz ožujka.

“Svi objekti će izdržati kratkotrajnu trešnju, no ako je ta trešnja dovoljno jaka i duga i jači objekti znaju popustiti”, kazao je Indexprenosi

Kazao je da se za Hrvatsku zna da smirivanje tla traje oko šest mjeseci. “Ali ovo je jedan od najjačih instrumentalno zabilježenih potresa na području Hrvatske tako da moguće je da ovo potraje i do godinu dana, a možda i duže”, kazao je.

Rekao je da je nemoguće predvidjeti kako će ovo utjecati na rasjede u Zagrebu. “Kad je krenula trešnja mislio sad da se aktivirao neki bliži rasjed. Nisam misio da je u pitanju Petrinja”, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh