Region

Hrvatska uvela najstrožiji režim mjera

Na granicama među županijama bit će policija koja će provjeravati svako vozilo

Zagreb, Hrvatska - 1. travnja 2020: Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar” predstavio je novi „drive in” sistem uzorkovanja za test građana na koronavirus koji je uveden od jučer, a koji se obavlja na građanima dok sjede u svojim autima, riječ je o testu koji je pouzdan i od uzimanja obrisa do laboratorijske dijagnostike gotov za svega tri i pol sata ( Stipe Majic - Twitter )

Na snagu je stupila zabrana kretanja među županijama, a uvedene su i propusnice. Od danas pa sve do 8. januara zabranjeno je napuštanje županije prebivališta ili stalnog boravka.

I prije stupanja na snagu ove odluke bilo je jasno – do propusnica će biti teže doći nego što je to bio slučaj prošlog puta kada su bile u upotrebi, piše “Index“.

Do 18 sati u utorak građani su predali oko 80.000 zahtjeva za propusnice. Od onih zahtjeva koji su riješeni više od pola je odbijeno.

Odbijeno je 56 posto do sada obrađenih zahtjeva za propusnice, a 44 posto je odobreno.

To je zapravo u skladu s najavama iz Stožera da će izdavanje propusnica ovoga puta biti rigoroznije. Te je najave potvrdio šef Stožera i ministar Davor Božinović koji je još u petak poručio kako se uvodi mjera zabrane kretanja, a ne uvođenja propusnica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh