Region

Velike gužve na balkanskim granicama uprkos upozorenjima zbog virusa

Neke države članice EU, u kojima radi puno migranata, uvele su obavezu posjedovanja negativnog testa na korona virus i mjeru izolacije po povratku, u nadi da će ih obeshrabriti da putuju u zemlje sa velikim brojem zaraženih

Gužva - Fokus

Američka agencija AP izvjestila je da su građani balkanskih država koji se vraćaju iz Zapadne Evrope u subotu (19. decembar) stvorili velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima, uprkos ograničenjima zbog korona virusa čiji je cilj da obeshrabre putovanja uoči praznika.

Dugačke kolone automobila su na granicama Slovenije i Hrvatske, i Mađarske i Srbije, a hiljade putnika satima čekaju da pređu granicu, navodi AP.

Mnogi ljudi iz Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine žive i rade u Zapadnoj Evropi, a u vrijeme praznika tradicionalno se vraćaju u domovinu automobilom.

Neke države članice EU, u kojima radi puno migranata, uvele su obavezu posjedovanja negativnog testa na korona virus i mjeru izolacije po povratku, u nadi da će ih obeshrabriti da putuju u zemlje sa velikim brojem zaraženih, prenosi “Fokus“.

Uz uobičajenu gužvu na granicama uoči Božića, haos u subotu je vjerovatno podstakla odluka Srbije da uvede obavezu posjedovanja negativnog testa na korona virus za strance koji ulaze u zemlju od ponedjeljka, navodi AP.

Državljani Srbije bez negativnog testa na korona virus moraju da budu 10 dana u izolaciji po ulasku u zemlju.

Hrvatska radio-televizija izvjestila je u subotu sa granice sa Slovenijom da su vozači trubljenjem protestovali što noć provode u kolima.
Neimenovani muškarac koji putuje iz Njemačke u Srbiju, rekao je hrvatskom portalu Index da mu je trebalo 15 sati da pređe 15 kilometara.

Hrvatska je uvela obavezu posjedovanja negativnog testa na korona virus za njene građane koji se vraćaju u zemlju, što je usporilo provjere na granici.

Kolone vozila su formirane i na graničnim prelazima Hrvatske sa Srbijom i BiH.

Radio Televizija Srbije je navela da su putnici 18. i 19. decembra čekali najmanje četiri sata na prelazu Srbije i Mađarske.

Balkanske zemlje prijavljuju hiljade novih infekcija korona virusom svakog dana, a bolnice su pune širom regiona, podsjeća AP.

Posjete rođaka iz inostranstva, kako se navodi, obično dovode do više kontakata i porodičnih okupljanja, što može da doprinese dodatnom širenju virusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh