Region

U Albaniji nastavljeni protesti zbog smrti mladića

Nakon ostavke ministra unutrašnjih poslova Sandera Lleshaja, demonstranti zahtevaju i ostavku generalnog direktora Policije Albanije Ardija Veliua, kao i prekid, kako su naglasili, policijskog nasilja i reformu policije

U Albaniji se ponovo održavaju nasilni protesti zbog smrti mladića koji je povređen tokom policijske potrage i potom preminuo u bolnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti, uglavnom mladi, kao i na prethodna dva protesta u Tirani, na početku su se okupili ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova. Protest je nastavljen ispred sedišta premijera Albanije na Bulevaru „Narodnih heroja“ i drugim delovima prestonice, gde su demonstranti gađali policiju kamenjem i drugim predmetima.

Policija je bacala suzavac da bi rastera demonstrante, koji su treći dan za redom protestovali, uprkos merama protiv širenja novog koronavirusa, kojima je zabranjeno okupljanje preko 10 osoba na otvorenim i zatvorenim mestima.

Nakon ostavke ministra unutrašnjih poslova Sandera Lleshaja, demonstranti zahtevaju i ostavku generalnog direktora Policije Albanije Ardija Veliua, kao i prekid, kako su naglasili, policijskog nasilja i reformu policije.

U noći između utorka i srede, 8.decembra, oko 1 sat i 45 minuta u vreme kada je ograničeno kretanje za građane zbog pandemije koronavirusa, policija je pucala u Klodiana Rashu, 25-godišnjeg mladića, koji je podlegao ranama. Policajac koji je pucao u mladića je uhapšen.

Prema zvaničnom saopštenju Službe za unutrašnje poslove i žalbe Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije, nakon poziva policije da se zaustavi, mladić se nije povinovao pozivu i pokušao je da pobegne, a policija je krenula da ga goni. Naglašeno je da su policijski službenici otkrili da je mladić kod sebe imao predmet koji je izgledao kao vatreno oružje.

Prema navodima Službe, jedan od policajaca, nakon što ga nije uspeo uhvatiti i staviti mu lisice, otvorio je vatru službenim oružjem u njegovom pravcu, kada je mladić povređen, a potom je preminuo u bolnici.

Takođe se ističe da su postupci policajca u suprotnosti sa standardnim procedurama za upotrebu vatrenog oružja, dok je dotični policajac uhapšen zbog krivičnog dela „ubistvo izvršeno preko potrebne zaštite“.

Povodom smrti 25-godišnjeg mladića, reagovale su političke partije, aktivisti civilnog društva i građani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh