Region

U Kokorićima više nema nijedne ulice: Gdje se jučer moglo u čizmama, danas samo čamcem

U vrgoračkom selu Kokorići više nema nijedne ulice.

– Gdje ste još jučer mogli prohodati u čizmama, danas možete samo čamcem – rekao je jutros za Slobodnu Dalmaciju Ante Kukavica, pročelnik makarskog HGSS-a.

Iza spasilaca je teška noć u kojoj su krajnjim naporima branili područnu školu koja je od početka poslužila za njihovo i sjedište svih ostalih volontera koji su priskočili mještanima u teškoj situaciji. Tu su pripadnici vrgoračke Civilne zaštite, Crvenog križa koji će donijeti isušivače, vatrogasci koji donose pumpe, radnici HEP-a koji su u zadnji tren spasila dalekovod…

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić danima ne napušta selo, maksimalno je angažiran da se osigura sve što je spasiocima potrebno, a kontaktirani su i premijer Andrej Plenković kao i ministar obrane Mario Banožić u slučaju da bude potreban angažman Hrvatske vojske, piše Jutarnji.hr.

– Mi smo sada smješteni u šatoru pored helidroma, tu ložimo vatru, zgrijemo se i prespavamo koji sat na poljskim krevetima koji su inače bili pripremljeni u Vrgorcu za covid bolesnike – govori Kukavica iz HGSS-a i dodaje da je petak osvanuo s jednom lošom i jednom malo manje lošom viješću.

Iz izvora ponornica Betina 1 i 2 voda i dalje nesmiljeno nadire, ali se potok Žljin pomalo povlači. To je, kako smo pisali, ponornica koja se uslijed posljednjih obilnih kiša pojavila nakon petnaest godina.

Loše je i to što voda i dalje raste i to nekih tri i po centimetra na sat tako da školski pod kao i prve obližnje kuće broje zadnje trenutke na suhome, a očajnim stanarima jedino preostaje da s gornjih katova prate do kada će vreće s pijeskom i cerade izdržati.

Danas je obilazak poplavljenog područja najavila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a u nedjelju se očekuje ministar gospodarstva Tomislav Ćorić s kojim bi trebao doći i šef Hrvatskih voda Zoran Đuroković. U nedjelju se, prema zadnjim prognozama, očekuje i konačni prestanak kiše, piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, voda se neće još danima povući s kokorićkih polja jer, prema poznavateljima terena, nema gdje oteći. Upropašteni su svi nasadi, prije svega oko 15 hektara jagoda po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat, no stradale su voćke i brojna druga verdura. Obitelji će, pored tih šteta, tek zbrajati bez čega su sve u ovoj strašnoj poplavi ostali.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh