Region

Hrvatski novinar otkrio: Kako sam uspio ne zaraziti ukućane COVID-om?

Hrvatski novinar Mario Pušić krajem oktobra je saznao da je zaražen koronavirusom, a otkrio je kako je uspio ne zaraziti svoje ukućane.

Koronavirus -Ilustracija / Zena.blic.rs

Prve simptome dobio je 27. oktobra, dan nakon što je saznao da je njegov kolega zaražen, piše “Jutarnji“.

“U tom vremenu iščekivanja pripremio sam plan koji je uključivao sve moguće varijante razvoja bolesti, pa i onu najgoru. Jednako tako, bilo mi je stalo da na meni pukne taj lanac prijenosa, dakle, ne želim zaraziti nijednu osobu, odlučan sam da se sklonim u strogu karantenu. Moje mjere su puno strože od Capakovih, stupaju na snagu odmah (utorak), a ne u trenutku kada postajem formalno pozitivan (petak). To znači da se povlačim u spavaću sobu u kojoj ću provesti narednih 10 propisanih dana, ali u mojem slučaju i 11. koji sam odradio samoinicijativno, iz inata, označivši ga u svojoj glavi ‘danom pobjede’, supruga ne ide na posao, djeca prelaze na online nastavu i prekidamo svaki kontakt s mojim roditeljima koji žive u kući preko dvorišta“, napisao je Pušić.

Objašnjava da su bile dvije linije odbrane: vrata spavaće sobe koja su pretvorena u COVID odjel jer su bila najbliža toaletu.

Druga linija su bila ulazna vrata, gdje su njegovi roditelji ostavljali namirnice.

“Spadam u one koji nisu razvili teške simptome. Povišena tjelesna temperatura dva, tri dana, pa groznica, umor, strganost tu su sve vrijeme. Treći dan sam ostao bez mirisa i okusa. U djeliću sekunde. Piješ čaj i osjećaš kamilicu, med i limun u njemu, odložiš šalicu i više ne osjećaš jaje na oko koje doručkuješ. Onda jedan dan glavobolja, pa sljedeći proljev. Kao da se mali virusni vragovi u tebi svaki dan sastaju na kolegiju i pitaju: što ćemo raditi danas?“, napisao je Pušić.

Bitna je, kako kaže, organizacija života u kući.

Imao je određeno vrijeme kada odlazi u toalet, izlazak iz svoje sobe je najavljivao ukućanima i nosio je masku.

U rukama je nosio ubrus namočen dezinficijensom s kojim je otvarao i zatvarao vrata kada je išao u toalet, piše jutarnji.hr.

“Po izlasku ostavljam otvoren prozor, a nakon mene nitko drugi tamo ne ulazi barem jedan sat, a i kad ulazi, ide također s maskom. Hranu mi ostavljaju pred vratima sobe, na istom mjestu ih dočekuje prazno posuđe, koje ide direktno u perilicu“, kaže novinar.

Šetao je po sobi, dok je tokom sunčanih dana bio i na balkonu.

“Supruga je dobila povišenu temperaturu i osjećala umor. Mislili smo da je naša linija obrane pukla, no ni tada nisam odustao od svoje karantene, zbog djece. Prije nekoliko dana ona je serološkim testom doznala da ipak nije bila zaražena koronom. Nemam hrabrosti reći da sam pobijedio covid-19, respektiram ga, jer se za nekoliko mjeseci može vratiti s malo jačom ekipom virusa“, zaključuje Pušić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh