Region

Covid-19 / U Sloveniji 1591 novozaraženih, 43 umrlih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6938 testova potvrđena 1591 nova zaraza koronavirusom, a umrlo je još 43 oboljelih od covida-19, objavila je u subotu slovenska vlada, dodajući da ti podaci još uvijek ne omogućuju ukidanje nekih od epidemioloških mjera uvedenih još 26. oktobra.

Koronavirus - Ilsutracija

S infekcijama potvrđenim u zadnja 24 sata ukupan njihov broj od početka epidemije povećao se na preko 74 hiljada, od čega je trenutno aktivnih zaraza skoro 22 hiljade slučajeva, a broj umrlih od početka epidemije povećao se na 1336.

Broj novozaraženih u zadnja 24 sata neznatno je manji nego prethodni dan kad je zabilježeno 1609 infekcija. Udio pozitivnih testova iznosi međutim 22,82 posto, što je poboljšanje u odnosu na prethodni dan kad je bilo 24,43 posto pozitivnih, dok je prije sedam dana udio pozitivnih bio 25,66 posto, što daje nešto nade da bi moglo doći do trenda smirivanja drugog vala epidemije.

Unatoč tome, vlada je zbog visokog broja novih zaraza i opterećenosti bolničkog sustava covid bolesnicima najoštrije epidemiološke mjere produžila za još najmanje sedam dana, navevši da je stanje daleko od željenog i da nije došlo do bitnijeg smanjenja broja novih slučajeva niti priljeva u bolnice koje su opterećene, a neke od njih četvrtinu kapaciteta namjenjuju za covid bolesnike.

Istraživanje koje je ovih dana proveo Nacionalni zavod za javno zdravlje NIJZ), pokazalo je da četvrtina inficiranih koji su sudjelovali u tom ispitivanju kao mjesto gdje su se najvjerojatnije zarazili navode radnu sredinu, četvrtina ih “ne zna” gdje su dobili virus, dok su se ostali zarazili u domovima za starije ili porodičnom krugu, a manje je od tri posto onih koji navode da su izvor zaraze bila masovnija okupljanja.

Ovog vikenda policija vrši pooštrene kontrole poštivanja mjere koja zabranjuje napuštanje općina stanovanja, osim zbog rada i sličnih izuzetnih slučajeva.

Policija je potvrdila da je prekršajno prijavila 86 osoba koje su sudjelovale na sinoćnjoj prosvjednoj vožnji automobilima ulicama oko centra Ljubljane koju su organizirali aktivisti koji se protive mjerama i traže ostavku sadašnje vlade.

Oni se sumnjiče za kršenje zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kršenje javnog reda i mira. U protestu je učestvovalo nekoliko desetaka automobila, trubeći u koloni pri prolasku u blizini zgrade parlamenta, prenosi “Hina” slovenske medije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh