Region

Vladi Georgievu zabranili ulaz u Crnu Goru na 10 godina

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore usvojilo je žalbu advokatske kancelarije Tomanović koja zastupa Vlada Georgieva i poništilo je Rješenje o zabrani ulaska u Crnu Goru, ali je Uprava policije Herceg Novi ponovo zabranila ulazak Georgievu i to na period od 10 godina, saopćeno je iz kancelarije Tomanović.

Vlado Georgiev- novosti.rs

Kako se kaže, iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova naglasilo da zabrana ulaska pravno neodrživa, jer nije naveden ni jedan razlog zašto bi ulazak u Crnu Goru bio zabranjen Georgievu, Uprava policije Herceg Novi je u ponovnom postupku “otišla korak dalje u kršenju međunarodnih standarda i Ustavom garantovanih prava” i nije postupila po zakonskim i ustavnim obavezama već je, kako se navodi, “donijela pravno neodrživo, nezakonito i neustavno rješenje i zabranila ulazak Georgievu u Crnu Goru do maja 2030. godine”, piše “Nova“.

“U međunarodnoj pravnoj praksi oblik degradirajućeg tretmana pojedinca postoji uvijek, kada država postupa bez legitimnog cilja, disproporacionalno i ciljano uvredljivo prema pojedincu, jer i strancu pri ulasku u zemlju pripadaju prava garantovana brojnim međunarodnim pravnim dokumentima. Kao pravni zastupnici Vlade Georgieva, uvjereni smo da će Vlada Crne Gore prihvatiti stav da i stranac ima svoja prava i da moć države da izriče zabrane pojedincu mora biti ograničena osnovnim standardima vladavine prava”, navode iz advokati kancelarije Tomanović.

Uvjereni su, dodaje se, da će nadležni drugostepeni organ prihvatiti pravnu argumentaciju i poništiti novu zabranu ulaska Georgiev.

Crnogorska Uprava policije saopćila je krajem avgusta da je pjevač Vlado Georgiev vraćen za Bosnu i Hercegovinu sa graničnog prijelaza Sitnica, “zbog zabrane ulaska u Crnu Goru”.

“DPS i ovakvo obračunavanje sa Srbima… Na zdravlje vam i na obraz!”, napisao je tada Georgiev na Twitteru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh