Region

Vukovar: U “Koloni sjećanja” okupilo se više hiljada osoba

U “Koloni sjećanja” povodom 29. obljetnice od pada Vukovara u ruke okupatora sudjeluju predstavnici hrvatske Vlade i Sabora te više tisuća osoba iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva

Nekoliko tisuća ljudi iz svih dijelova Hrvatske i iz drugih država okupilo se u Vukovaru kako bi sudjelovanjem u “Koloni sjećanja” odali počast gradu koji je ponajviše stradao u Domovinskom ratu, te 29 godina od pada Vukovara u ruke okupatora, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, radi pridržavanja epidemioloških mjera bila da u “Koloni sjećanja” sudjeluje do 500 osoba, u Vukovaru se okupilo više tisuća osoba.

Ipak, organizatori nastoje održati brojnost grupa do 25 osoba unutar grupe u kojoj je preporučeni razmak među pojedincima dva metra, a grupe međusobno da održavaju razmak od 50 metara.

Značajan dio sudionika ne pridržava se epidemioloških mjera i u “Koloni sjećanja” sudjeluju bez zaštitnih maski, tako da organizatori na više mjesta na putu kolone dijele besplatne maske i dezinficijense.

S obzirom da je ranijih godina u koloni redovito sudjelovalo po nekoliko desetaka tisuća osoba, ove godine riječ je o značajno manjem okupljanju. Drugo važno okupljanje povodom Dana sjećanja održava se u Škabrnji koja je također nastradala u Domovinskom ratu i gdje je počinjen zločin nad 84 zarobljena hrvatska branitelja i civila.

Od najviših političkih predstavnika, u “Koloni sjećanja” sudjeluju predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, koji je predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj vladi. U Koloni sudjeluju i ministri Mario Banožić, Nataša Tramišak i Josip Aladrović.

Hrvatski premijer i predsjednik Sabora pozdravili su dolazak posebnog izaslanika predsjednika Srbije Verana Matića u Vukovar te njegovo polaganje vijenca na Ovčari, ocijenivši to važnim iskorakom za budućnost odnosa dviju država, kao i za pronalazak nestalih osoba

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nije sudjelovao u “Koloni sjećanja”, već je samostalno položio vijenac i time odao počast žrtvama na mjestu masovne grobnice Ovčara.

Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju predvodit će vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić . Nakon mise, Plenković će položiti vijenac i zapaliti svijeću na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a prije njega, u 11 sati, počast žrtvama Ovčare, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odat će i predsjednik Republike Zoran Milanović koji neće sudjelovati u “Koloni sjećanja”.

Dan sjećanja ove godine po prvi put je proglašen državnim praznikom. Vukovarski vodotoranj prije nekoliko tjedana službeno je otvoren za posjetitelje kao memorijalni muzej Domovinskog rata, a grad Vukovar proglašen je mjestom od posebnog pijeteta.

Nakon 87 dana okupacije, Vukovar je 18. studenog predan tadašnjoj JNA i paravojnim srpskim postrojbama, nakon čega je zarobljeno oko 7.000 osoba te odvedeno u logore u Srbiji. Na Ovčari je ubijena 261 osoba, dijelom su to bile osobe smještene u Vukovarskoj bolnici. Iz grada je okupacijom protjerano oko 22.000 Hrvata i nesrpskog stanovništva.

U tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2.717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba.

Vukovar je vraćen pod teritorijalni nadzor Republike Hrvatske mirnom reintegracijom Hrvatskog podunavlja početkom 1998. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh