Region

Hrvatska uvodi dodatne restrikcije zbog pandemije

Razgovara se o dodatnom ograničavanju broja učesnika na različitim okupljanjima, skraćivanju radog vremena u ugostiteljstvu…

Koronavirus - Srbijadanas.com

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u četvrtak nakon sastanka Nacionalnog štaba civilne zaštite i predstavnika Vlade kako će nove epidemiološke mjere biti donesene do kraja sedmice.

– Razgovara se o dodatnom ograničavanju broja sudionika na različitim okupljanjima, skraćivanju radog vremena u ugostiteljstvu, o obvezi poslodavaca da se organizira na rad kod kuće gdje god je to moguće i rad u smjenama, radi smanjenja mobilnosti – rekao je Capak, prenosi “Index“.

Dodao je i kako su u desetak hrvatskih županija već sada na snazi strožije mjere od onih koje su trenutno na nacionalnom nivou.

– Imamo visoke brojke. Činjenica je da nam brojke stagniraju ali na visokoj razini. Epidemiološki gledano imamo jednu od najviših stopa incidencije u Europi, na 23. smo mjestu na listi zemlja EU. Još uvijek pet zemalja imaju višu incidenciju od nas, a među njima je i nama susjedna Slovenija. Po mortalitetu smo na na 13. mjestu sa 282 smrti na milijuna stanovnika – naveo je Capak.

U Hrvatskoj su trenutno dvije županije na sjeveru s izrazito visokom incidencijom, a prosjek za Hrvatsku je u ovom trenutku viši od 800 na 100.000 stanovnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh