Region

Hrvatska: Obilježena “Kristalna noć”

Na Trgu žrtava fašizma Antifašistička liga Republike Hrvatske organizirala je skup sjećanja na “Kristalnu noć”, pogrom nad Židovima u Njemačkoj i Austriji koji se dogodio prije 82 godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježena Kristalna noć - Twitter

Na fontani ispred Meštrovićeva paviljona sudionici obilježavanja “Kristalne noći” zapalili su svijeće u znak sjećanja na žrtve, kao i prijašnjih godina na 9. studeni/novembar, na datum kojim se obilježava kao početak holokausta.

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, ocijenio je kako u Hrvatskoj u posljednje vrijeme “ima nekoliko svijetlih crta koje se pojavljuju i da to što se događa ima svoj pozitivan tijek”.

“Očekujem da prijeđemo s riječi na djela i da Hrvatska konačno sa sebe digne ljagu koju nosi trideset godina izjednačavajući ustaštvo i antifašizam, igrajući se sa poviješću i sa ustaškim znakovljem za koje je krajnje vrijeme da se stavi u ropotarnicu povijesti”, poručio je Kraus.

Dodao je kako predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković ističe antifašizam i centralizaciju HDZ-a te kako očekuje od njega da zabrani ustaško znakovlje, u znak poštovanja prema srpskoj, romskoj i židovskoj manjini, i ostavi ga u toj ropotarnici povijesti.

“Hrvatski narod dao je velik obol antifašističkoj borbi i zbog toga smo na kraju bili na pravoj strani povijesti”, kazaoa je Kraus.

Uz predstavnike Židovske općine, na obilježavanju “Kristalne noći” sudjelovali su predstavnici civilnih udruga, aktivisti te politički predstavnici.

Obilježena Kristalna noć – Anadolija


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh