Region

Vučić čestitao Bidenu, uz želje za nastavak dobre saradnje sa SAD

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je 8. novembra Džou Bajdenu (Joe Biden) pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Aleksandar Vučić - Screenshot

Vučić je Bajdenu čestitao na svom Tviter nalogu, uz poruku da želi dobru saradnju Srbije i SAD, kao što je bila sa administracijom Donalda Trampa (Trump).

“Iskrene čestitke. Želim Vam mudrosti i odlučnosti da se suočite sa postojećim izazovima na dobrobit Amerike i sveta. Nadam se nastavku dobre saradnje sa Vama, kakvu smo imali i sa Trampom, na čemu sam mu veoma zahvalan”, napisao je predsednik Srbije na Tviteru.

Predsednik Srbije je dan ranije 7. novembra rekao je da će Bajdenu čestitati na izboru za predsednika SAD, ali je dodao da mu se “neće ulizivati”.

“Sačekaću do jutra sa zvaničnom čestitkom, ne mogu da budem u prvih 50 belosvetskih… razumeli ste me. Ima ih mnogo, u redu su, guraju se, ne mogu da stojim u redu”, izjavio je predsednik Srbije 7. novembra uveče tokom obilaska kovid bolnice u izgradnji u Batajnici kod Beograda.

On je odgovarajući na pitanja novinara naveo da nikada ni jednu ružnu reč za Bajdena nije rekao, ali je dodao da bi Beogradu bilo lakše u vezi dijaloga sa Kosovom da je pobedio Tramp.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je 8. novmebra na svom Instagram profilu napisala da su SAD dobile predsednika demokratu, a posebno važnim istakla je izbor prve potpredsednice SAD Kamale Haris (Harris).

“Pobeda je ženskog roda”, napisala je Mihajloivć koja je objavila fotografiju Bajdena i Haris.

Predsednik Srbije je 4. septembra u Beloj kući u prisustvu Donalda Trampa potpisao sa premijerom Kosova Avdulahom (Avdullah) Hotijem Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa. Kao deo tog dogovora u Beogradu je 22. septembra otvorena kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC).

Beograd i Priština uz posredstvo Evropske unije vode pregovore o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da rezultiraju pravno obavezujućim sporazumom. U međuvremenu se u pregovore između Srbije i Kosova uključila i američka administracija kada je Donald Tramp, početkom oktobra prošle godine, imenovao tadašnjeg ambsadora u Nemačkoj Ričarda Grenela (Richard Grenell) za specijalnog izaslanika za dijalog.

Nakon četiri dana brojanja glasova, bivši potpredsednik SAD-a i demokratski kandidat Džo Bajden Biden pobedio je na izborima osvojivši 279 elektorskih glasova, od 270 koliko je potrebno za izbor za predsednika. Donald Tramp osvojio je 214, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh