Region

Vodeni top i suzavci na demonstrante! Policija je podigla i helikoptere, neredi sinoć u Sloveniji

Slovenačka policija upotrebila je vodene topove protiv grupe demonstranata, koji su zasuli policiju kamenicama i pirotehničkim sredstvima.

Demonstranti, njih nekoliko desetina, okupili su se u znak protesta zbog mjera vlade, jer vjeruju da je pandemija korona virusa dio “svjetske zavjere”. Centar Ljubljane nadlijeću helikopteri.

Kako navodi portal 24ur.com, okupljanja je bilo na nekoliko lokacija u Ljubljani, a policija je vodene topove upotrebila u Slovenskoj ulici, prenose Novosti.
Kako se dodaje, navodno je napadnuta i jedna televizijska ekipa.

Produžena zabrana kretanja, osnovci ne idu u školu Vlada Slovenije produžila je zabranu kretanja između opština i zabranu okupljanja više od šest osoba za još nedjelju dana, ali je dozvolila da se otvore još neka preduzeća i službe.

U Sloveniji se, poslije dvije nedjelje raspusta, osnovci neće vratiti u škole u ponedjeljak zbog situacije u vezi sa korona virusom pošto će ponovo biti uvedeno održavanje nastave na daljinu. U srednjim školama i gimnazija već je uvedeno učenje na daljnu početkom ove nedjelje.

Vrtići će, takođe, ostati zatvoreni, ali će briga o deci biti dostupna roditeljima, koji su zaposleni u službama od ključnog značaja. Univerziteti i druge visokoškolske ustanove nastaviće da održavaju nastavu na daljinu, a škole za djecu i odrasle s specijalnim potrebama ostaće zatvorene

Ministarka obrazovanja Simona Kustec rekla je da će vlada preispitati odluku za nedjelju dana.

Preduzeća čije će poslovanje biti omogućeno od petka uključuju usluge pedikira i specijalizovane prodavnice koje prodaju proizvode za njegu djece i majki, tehničku robu, automobile, bicikle, namještaj, satove, nakit, kao i one koje se bave uslugama fotografisanja i fotokopiranja.

Predstavljajući promjene uredbe, koje su usvojene danas, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije Ajda Cuderman rekla je da se ublažavaju restiriktivne mjere na aktivnosti gdje je mala mogućnost od prenosa korona virusa.

Kako navodi STA, objekti koji se otvaraju moraće da poštuju dodatne bezbjednosne mjere, koje uključuju po jednog kupca na 30 kvadratnih metara.

U tržnim centrima, ulazi i izlazi moraće da budu odvojeni, a na oba mjesta moraće da budu postavljene sredstva za dezinfekciju i moraće redovno da se provjetravaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh