Region

Sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici, javlja Anadolu Agency (AA).

Sahranjen mitropolit Amfilohije - ANTENA M

Mitropolit Amfilohije preminuo je, u petak, u Kliničkom centru Crne Gore od upale pluća izazvane koronavirusom.

Pred više hiljada vjernika koji su se okupili ispred hrama Hristovog Vaskresenja opelo i liturgiju služio je patrijarh SPC Irinej. On je kazao da je Amfilohije bio pokretač obnove Crne Gore i da je, kako tvrdi, otišao u trenutku kada je najpotrebniji crkvi i narodu.

Svojim upokojenjem ostavlja prazninu, a posebno za riješenje problema crkve ovdje u Crnoj Gori. Ono što je Amfilohije nosio u srcu i kao amanet ostavio je ljubav prema Kosovu i da se obnovi kapela na Lovćenu“, kazao je Irinej.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da je mitropolit crnogorsko-primorski bio jedan od najvećih duhovnika i teologa svoga vremena.

On je neko sa kim se moramo oprostiti, a sa kim se nije moguće rastati. Nadam se da ćeš biti poslednji vladika koji je branio crkvu od dijela svog naroda“, rekao je Bečić.

Pjesnik Matija Bećković kazao je da će u istoriji Crne Gore mitropolit Amfilohije stajati uz svetog Petra Cetinjskog i Petra Petrovića Njegoša. On je istakao da je Crna Gora riješila da ozdravi.

U ove dane kad cijeli svijet pere ruke i govori sa krpom na ustima, ispraćamo mitropolita onako kako su ispraćeni kralj Aleksandar i patrijarh Pavle“, kazao je Bećković.

Mitropolit Amfilohije je po svojoj želji sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života. Sahrani su prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kao i predstavnici vjerskih zajednica i političkih partija u Crnoj Gori.

Zbog njegove smrti u Crnoj Gori je u svim gradovima i manastirima bila služena liturgija, a nakon toga održan je pomen mitropolitu Amfilohiju.

U Beranama, Budvi, Tivtu i Andrijevici proglašen je Dan žalosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh