Region

Slovenija “zaključana” i iduće sedmice

Ove sedmice u Sloveniji su zabilježeni rekordni rezultati u broju inficiranih i novooboljelih, a zdravstvene vlasti i vladu posebno zabrinjavaju ograničeni kapaciteti za liječenje Covida-19 jer je sve više hospitaliziranih i onih koji trebaju intenzivno liječenje

Slovenija - Fokus

Rigorozne mjere zaustavljanja društvenog života u Sloveniji ostaju na snazi i iduće sedmice, odlučila je na noćnoj sjednici s četvrtka na petak vlada Janeza Janše jer epidemiolozi ocjenjuju da drugi val epidemije Covida-19 još nije dosegnuo vrhunac.

“Projekcije na žalost govore da će broj oboljelih još rasti, zato se mjere produžuju za još sedmicu dana”, poručio je premijer Janša preko Twittera nakon sastanka vlade s epidemiolozima.

Trend rasta širenja virusa i broja hospitaliziranih mogao bi se preokrenuti za sedam do deset dana kad će se mjere ponovo razmatrati, rekao je premijer.

“Ako svojim ponašanjem podržimo napore zdravstvenih djelatnika, onda za sedam do deset dana možemo očekivati olakšanje mjera”, naveo je premijer Slovenije, prenosi “Fokus“.

U skladu s time vlada je odlučila da učenici i studenti i iduće sedmice ostanu kod kuće, što će se računati kao jesenski praznici, pa neće biti niti online nastave. Vrtići će biti djelomice otvoreni, za zaposlene koji rade u važnim službama poput zaposlenih u zdravstvu, vatrogastvu, civilnoj zaštiti i policiji.

Na snazi ostaju i druge mjere te ograničenja uvedeni u zadnje vrijeme zbog eksponencijalnog rasta zaraza. Tako u Sloveniji ostaje na snazi zabrana kretanja u grupama iznad šest osoba, policijski sat u noćnim satima te zabrana izlaska iz općina stalnog prebivališta, osim izuzetaka kao što su odlazak na posao i slične obaveze, što će policijske kontrole provjeravati uvidom u dokumente kojima se to dokazuje.

Ove sedmice u Sloveniji su zabilježeni rekordni rezultati u broju inficiranih i novooboljelih, a zdravstvene vlasti i vladu posebno zabrinjavaju ograničeni kapaciteti za liječenje Covida-19 jer je sve više hospitaliziranih i onih koji trebaju intenzivno liječenje.

Prema jučerašnjim zadnjim rezultatima na intenzivnim odjelima je 109 teško oboljelih pa se otvaraju novi intenzivni odjeli unatoč nedostatku potrebnog kadra, a broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom već je premašio 20.000.

Po zadnjim podacima ministarstva zdravstva, četrnaestodnevna incidencija epidemije, odnosno broj potvrđeno zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana u četvrtak je iznosio čak 955, što Sloveniju stavlja među države u Evropi najteže pogođene novim valom pandemije, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh