Region

Mediji ponovo o “zlostavljanju migranata” u Hrvatskoj, reagovala EU

“Užasne izjave svedoka” – to je naslov članka iz današnjeg izdanja lista “Zidojče cajtung” u kojem se napominje kako je “Evropska unija reagovala na izvještaje o zlostavljanju migranata u Hrvatskoj”

“Zidojče cajtung” prenosi detaljne izjave jednog od migranata iz Bangladeša, koji je, kako sam tvrdi, humanitarnoj organizaciji Danski savjet za izbjeglice (DRC) opisao ono što je doživio na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

On je, zajedno s još 22 druga migranta, pokušao ilegalno da pređe granicu, nakon čega su ih, prema njegovom svjedočenju, neposredno nakon stupanja na hrvatsku teritoriju, uhvatili policajci Republike Hrvatske. Migrant iz Bangladeša tvrdi da su ih policajci pitali “jesu li homoseksualci”, te da je na brutalan način i seksualno zlostavljan.

O tim tvrdnjama posljednjih dana izvijestilo je nekoliko svjetskih medija. DRC je već nekoliko dana ranije zabilježila neobično visok broj takozvanih “puš-bekova”, odnosno nasilnog vraćanja migranata iz Hrvatske na teritoriju BiH. Ta praksa je po međunarodnom pravu ilegalna. DRC je zabilježio izjave očevidaca, migranti govore o “užasnim” stvarima, rekla je generalna sekretarka DRC Šarlote Slente.

Ona je pojasnila da je u roku od samo nedjelju dana više od 75 osoba svjedočilo o “nehumanom tretmanu, o stravičnim udarcima i o seksualnom zlostavljanju” migranata od strane hrvatskih policajaca. Danska organizacija sve to je potkrijepila foto-materijalom: na snimcima se vide tamne modrice na tijelima migranata ili rane na njihovim licima. Hrvatska vlada demantovala je izvještaj koji je objavio britanski “Gardijan”, a ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović požalio se kako se ne piše više o “humanom” postupanju hrvatske policije prema migrantima.

Ovo nije prvi put da se čuju prigovori na rad policije najmlađe članice Evropske unije. Proteklih godina objavljeno je više izvještaja u kojima se tvrdi da Hrvatska praktikuje “puš-bekove” i da nasilno vraća migrante u BiH. Novost je da je Evropska komisija po prvi put prilično jasno komentarisala te izvještaje.

“Zidojče cajtung” prenosi izjavu evropske komesarke Jive Johanson, koja je preko Twittera potvrdila da je dobila izvještaj DRC i da ga je shvatila “veoma ozbiljno”. Komesarka je, prenosi minhenski list, najavila da planira “veoma duboku diskusiju s hrvatskim vlastima o tim i drugim izvještajima o kršenju osnovnih prava”. Johanson je dodala da će se preispitati i mehanizmi zaštite granica. Hrvatska naime za obezbjeđenje svojih granica prima finansijsku pomoć iz Brisela.

Hrvatske vlasti najavile su da će istražiti nove prigovore i da će o tome informisati EU. Vlada u Zagrebu demantovala je izvještaje DRC, a ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da hrvatska policija na granici obavlja važan posao i štiti EU od ilegalnih migracija.

Kritičari su, podsjeća “Zidojče cajtung”, do sada optuživali Uniju da ćutke toleriše povrede ljudskih prava na svojoj spoljnoj granici – prema BiH. Britanski “Gardijan” je u junu ove godine, pozivajući se na interna dokumenta EU, objavio da su službenici u Briselu oklijevali da reaguju na povrede međunarodnog prava od strane hrvatskih vlasti – zbog bojazni da time ne izazovu “skandal”, piše minhenski list i dodaje da “posmatrači pretpostavljaju da Hrvatska tako rigorozno štiti svoju granicu kako bi poboljšala šanse za prijem u Šengen”.

Proteklih dana nekoliko njemačkih medija takođe je pisalo o novim prigovorima na račun hrvatskih vlasti i izjavama migranata koji tvrde da su ih prisilno vratili na teritoriju BiH. Tabloid “Bild” ocjenjuje da se radi o “eskalaciji nasilja na spoljnoj granici EU”. Taj najčitaniji evropski dnevni list napominje da je granica Hrvatske i BiH duga gotovo hiljadu kilometara, da je “djelimično propusna” i da “izbjeglice koje se zaustave, svjedoče o groznim stvarima”.

Nedjeljnik “Cajt” na svom portalu podsjeća i na katastrofalne uslove u kojima su u BiH smeštene hiljade migranata i na brojne pokušaje prelaska granice s Hrvatskom. Javni servis ARD na svom portalu “tagesschau.de” prenosi svjedočenje migranta iz Pakistana koji takođe tvrdi da su ga zlostavljali hrvatski policajci,pišu Nezavisne

“Brutalni pojedinačni slučajevi? Ne! Iako ne može da se provjeri istinitost svakog pojedinog svjedočenja, zlostavljanja i protjerivanja su na granici dobro dokumentovana od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava. Zapravo, sve osobe koje dođu u Hrvatsku, a time i u EU, morale bi da budu tretirane humano i morale bi da dobiju mogućnost da podnesu zahtjev za azil. Ali umjesto toga, očigledno je da se tu svjesno krši međunarodno pravo”, piše ARD.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh