Region

U Hrvatskoj samoizolacija skraćena na deset dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na koronavirus, prekid izolacije i karantenu. Prema novim kriterijima samoizolacija se skraćuje s dva tjedna na 10 dana.

Samoizolacija - Twitter

“Prema odluci Eskpertne grupe kriznog stožera MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana”, stoji u odluci.

Već se neko vrijeme razgovara o skraćivanju samoizolacija sa 14 dana na 10, jučer je objavljen dokument”, kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica direktora HZJZ-a

Prije nekog vremena je skraćena izolacija, dodaje, a od jučer imamo na snazi i takvu odluku što se tiče samoizolacije.

“Sada je 10 dana i samoizolacija i izolacija”, izjavila je ona, prenosi “Klix“.

Samoizolacija ili kućna karantena odnosi se na zdrave osobe bez simptoma bolesti, koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim osobama ili su unazad 14 dana boravile u područjima/zemljama s lokalnom ili raširenom transmisijom (prijenosom) koronavirusnom bolesti Covid-19 u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja ili doticaja s oboljelom osobom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh