Region

OD SUTRA NA SNAZI POLICIJSKI ČAS! OD 21 DO 6 SATI UJUTRU: Zbog situacije koja postaje kritična, SLOVENIJA UVODI RIGOROZNE MJERE

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs na konferenciji za mediji u Ljubljani objavio je kako se, u svjetlu proglašenja epidemije virusa korona, građanima zabranjuje kretanje na otvorenom u noćnim satima.

No image - Haber.ba

Po uzoru na zemlje zapadne vurope poput Francuske, i Slovenija je uvela ograničenje kretanja na otvorenom, koje od utorka u ponoć neće biti dopušteno od 21 do 6 ujutro, rekao je Hojs na pres-konferenciji. Izuzetak je kretanje na posao i u vanrednim situacijama (kod ljekara).

Od utorka u ponoć takođe više nema mogućnosti prelaska iz regije u regiju, obzirom da se stanje pogoršalo i uz granicu s Italijom, u zapadnim regijama koje su označene kao narandžaste (one s nižom incidencijom virusa).

Broj osoba koje zajedno mogu boraviti na otvorenom s deset je smanjen na šest, s izuzetkom članova istog domaćinstva, koje se mogu kretati na otvorenom ako ih je više od šest.

Svi skupovi, javne priredbe, mise, vjenčanja i ostali događaji koji su do danas bili dopušteni u narandžastim regijama (onima s manjom incidencijom korona virusa) od sada su zabranjeni u cijeloj zemlji.

Kazne za kršenje ovih mjera obuhvaćene su Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti, i iznose između 400 i 4.000 evra, rekao je Hojs.

Hojs je još jednom naglasio da se tranzit preko Slovenije ne zaustavlja, što znači da putnici u Hrvatsku te iz nje normalno mogu prolaziti kroz Sloveniju. Ipak, rekao je da slovenačkim građanima ne preporučuje putovanje “na kafu u Klagenfurt ili kapućino u Zagreb”.

U Sloveniji je u protekla 24 sata sa 2.673 testa potvrđeno 537 novih zaraza virusom korona, a jedan je oboljeli umro, objavila je u ponedjeljak slovenačka vlada, koja je proglasila stanje epidemije kovida-19 za cijelu državu u idućih 30 dana,prenosi Novi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh